SocialMediaDNA is een blog over social media en maatschappelijke veiligheid. Het is een blog voor en door professionals. Om kennis te delen. Via de site, Twitter, Facebook, RSS en andere kanalen. Meer weten over de online aspecten van openbare orde, opsporing, vervolging, rechtspraak, crisisbeheersing en communicatie? Je vindt het op SocialMediaDNA!
SocialMediaDNA is de voortzetting van de blog Van web 2.0 naar opsporing 2.0, die in 2008?door Frank Smilda werd begonnen. In SocialMediaDNA gaan auteurs Arnout de Vries en Frank Smilda in op de actualiteit en achtergronden van de impact van social media op veiligheid. Deze site staat open voor iedere professional die in deze digitale wereld wil rondkijken. En die de passie en interesse van de auteurs voor dit onderwerp deelt.
Wie zijn wij?
SocialMediaDNA is een initiatief van Frank Smilda en Arnout de Vries.
Frank Smilda is sectorhoofd bij de Nationale Politie Eenheid Noord-Nederland. Tot 2009 werkte hij bij de recherche in Utrecht. Zijn fascinatie voor de rol van social media in de opsporing begon in 2005, het jaar waarin Maurice de Hond zich vastbeet in de Deventer moordzaak. Frank begreep al snel dat burgers dankzij social media steeds vaker actief zullen zijn in de opsporing. Voor zijn initiatief www.politieonderzoeken.nl ontving hij in 2007 de Politie-innovatieprijs. Een Nyenrode MBA-beurs resulteerde in de thesis Van web 2.0 naar politie 2.0 (2008). Frank was ook de man achter Van web 2.0 naar opsporing 2.0, op dat moment h?t blog over de impact van web 2.0 op het politiewerk en de voorloper van SocialMediaDNA.
Arnout de Vries is onderzoeker en adviseur op het gebied van social media en maatschappelijke veiligheid bij TNO. Na zijn studie industrieel ontwerpen en innovatiemanagement onderzocht hij bij KPN Research al virtual communities voor iemand ervan had gehoord. Vanaf 2000 werkte Arnout aan mobiel internet, de revolutionaire ontwikkeling van dat moment. In 2003 werd KPN Research ondergebracht bij TNO. Daar ontwikkelde hij een brede visie op de de rol die IT in de maatschappij van morgen zal spelen. Samen met gedrags- en organisatiewetenschappers en briljante techneuten zet Arnout expertkennis om in concrete toepassingen. Of, zoals hij dat zelf beschrijft: “met online cocreatie breng ik de digitale dialoog in het DNA van bedrijven en organisaties”.
In 2011 besloten Frank en Arnout hun krachten te bundelen en Franks blog Van web 2.0 naar opsporing 2.0 uit te bouwen tot h?t nieuwe blog over de rol van social media in de opsporing: SocialMediaDNA.
Dikke proficiat met het geleverde werk. Je vindt in mij een ‘ambassadeur’ voor jullie activiteiten en inzet voor Vlaanderen 🙂
Getriggerd door beelden van Opsporing Verzocht waarbij oudere stellen in hun huis worden overvallen denk ik: “Hadden ze maar een knop (aan het lichaam)of knoppen op diverse plekken in huis die ze konden indrukken, waardoor de buurt in stelling kwam. Bestaat er zoiets, wellicht als onderdeel van jullie app? Ik ben zeer ge?nteresseerd in de mogelijkheden. Mij lijkt dat bij dergelijk overvallen je geen tijd hebt om je smartphone te bedienen. Knoppen met Bluetooth misschien wel.
Wij zijn met een tiental bewoners in de Lothariuslaan te Bussum ook sinds een tijdje begonnen met edn whatsapp-groep. Bevalt tot nu toe erg goed. Werkt snel en effici?nt.
Uit 2016 een artikel tegengekomen over buurtwhatsapp Vlaardingen. 2020 bestaat het nog steeds met een veelvoud aan deelnemers. Wellicht nog eens een blog? Wat is er anders, ervaringen.