Dave Eggers -?The Circle

Het boek gaat over volledige transparantie die door technologie mogelijk gemaakt wordt. Hoofdrolspeelster Mae, ofwel Maebelline Renner Holland werkt bij een megalomaan bedrijf dat vele malen groter is dan Google (The Circle).?Er komen technologieen in voor die grotendeels al bestaan of momenteel ontwikkeld worden.

Voorbeelden zijn:

Een retinale interface (opvolger van Google Glass),?TruYou (single sign-on omgeving zoals Facebook of Google proberen te cre?ren), tingen (pingen),?See Change camera’s die bijvoorbeeld op het Tahir plein als een alziend en alwetend oog werken (GoPro).?Childtrack als een TruYouth ?dienst (chip onder huid bij kids). Ook schoolprestaties verbeteren doordat elke seconde elke prestatie online wordt gezet, en zo wordt je hele CV opgebouwd: letterlijk elke letter die je gelezen hebt is bekend. Men heeft ook een pilletje dat je inslikt en armband die je draagt (quantified self), men kan?informatie in DNA opslaan (het zgn. “project negen“). Het schetst een wereld waarin de voltooiing van de Cirkel centraal staat; een volledig panopticon in de maatschappij voor alles en iedereen. We wantrouwen in die wereld diegenen die niet transparant zijn. Bijvoorbeeld politici die niet volledig transparant zijn, zijn niet te vertrouwen en worden daarmee nauwelijks gekozen.?SeeYou is een systeem waarmee agenten de medemens zien in een bepaalde kleur (oranje of rood) als die eerder veroordeeld zijn geweest en er zijn hele groepen digitale burgerwachten. Tenslotte is er nog?SoulSearch, dat het wisdom of the crowd principe gebruikt om het verleden en de afkomst van alles en iedereen heel ver terug te reconstrueren.

Interessante quotes uit het boek:

  • Doordat anonimiteit verdwijnt worden de trollen de duisternis weer ingedreven.
  • Alles wat gebeurt moet openbaar zijn of zal geopenbaard worden
  • In de helft vd producten zit een chip
  • Social media =social fastfood, een digitale vreetbui
  • We worden gedwongen ons beste ik te zijn doordat er overal volledige observatie is. Transparantie zorgt ervoor dat we meer bewegen, altijd aardig zijn en gezonder eten.
  • Eerlijk zullen we alles delen en delen is meeleven. ?Privacy is diefstal.

 

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *