De politie onderzoekt wie er achter het Facebook-account van Project X 2 in Enschede zit. Het evenement dat op vrijdag 13 oktober is gepland lijkt het initiatief van Roy Sieljes. Maar de echte Roy Sieljes weet van niets.

?Dit jaar organiseer ik natuurlijk project X 2 en verwacht minimaal 50.000 mensen?, schrijft Roy Sieljes op Facebook. ?Ik organiseer dit feest op winkelcentrum stroinkslanden in Enschede zuid the Nederlands.? De organisator heeft ook nog een verzoek: of iedereen het bericht even openbaar wil delen.

Op Facebook?een oproep?tot een Project X-feest in Enschede rond op Facebook. De oproep werd al snel 1400 keer gedeeld en 2400 mensen hadden gereageerd. De oproep werd vervolgens van het internet gehaald.

In de aankondiging werd opgeroepen massaal naar Het Stroink te komen. “Wij zorgen voor goede dj’s, drank en nog veel meer.” De echte Sieljes woont in Rotterdam en heeft geen idee wat hem nu overkomt. ?Ik kreeg een telefoontje van de politie met de vraag of ik hier iets vanaf wist.? Sieljes wist van niets, bedankte de politie en wenste ze succes met de zoektocht naar de echte organisator. ?Later realiseerde ik me pas wat hier gebeurt. Ik hoop niet dat ik over vijf jaar nog online te vinden ben als organisator van Project X.?

De politie laat weten dat het inderdaad om een vals account op Facebook gaat. ?We onderzoeken wie hier achter zit en wat hier de bedoeling van is?, zegt politiewoordvoerder Nanda Redder. Er ligt een verzoek bij Facebook om het valse account te blokkeren.

Vrijdag 13 oktober

Er hebben ongeveer 150 jongeren gehoor gegeven aan de oproep tot een ‘Project X-feest’ bij winkelcentrum Het Stroink in Enschede. Aanvankelijk leek de avond rustig te verlopen, maar tegen middernacht ontstonden er enkele opstootjes en?werden er spullen vernield. Meerdere jongeren zijn opgepakt.

Rond negen uur verzamelde de groep zich bij het winkelcentrum.?Tegen elf uur hield een deel van de jongeren het voor gezien, een andere groep trok de omliggende wijk Stroinkslanden in. De politie moest vervolgens ingrijpen.

Vernielingen en opstootjes

Bij een naastgelegen tankstation werd een ruit ingegooid en werden vernielingen gepleegd. Ook keerden de overgebleven jongeren zich tegen de politie. Agenten besloten hierop om de weg vanaf de rotonde richting het winkelcentrum af te sluiten voor verkeer.

Een aantal jongeren had vuurwerk meegenomen, dat werd afgestoken in de wijk. Na twaalf uur besloot de politie alle jongeren weg te sturen uit de wijk. De politie heeft met een videowagen opnamen gemaakt van de opstootjes. De politie sluit niet uit dat er op basis van die beelden nog meer arrestaties volgen.

 

Gerelateerde artikelen

Bronnen: NOS, Tubantia, Nu.nl, RTV Oost

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *