moord zaak

Het Openbaar Ministerie wil met de OM Moordgame jongeren leren hoe een officier van justitie te werk gaat. En dat is hard nodig. “Ze hebben vaak geen idee wat het verschil is tussen rechtbank, OM en soms zelfs een advocaat.” Het Openbaar Ministerie richt zich met het spel vooral op jongeren. “Het spel geeft een goede kijk in het werk van een officier van justitie. We zien het graag als lesmateriaal op scholen,” geeft een woordvoerder van het OM aan.

Er is een moord gepleegd, los jij ?m op? In de serious game De Moordzaak, ben jij de officier van justitie en geef je leiding aan het onderzoek door de politie. Wie betrek je er nog meer bij om de zaak op te lossen? Geef je het Nederlands Forensisch Instituut opdracht om sporen te onderzoeken? Vraag je toestemming aan de rechter-commissaris om de telefoon van de verdachte te tappen? Wanneer heb je genoeg bewijs en beslis je om de verdachte aan te houden? Kortom: jij neemt belangrijke beslissingen om er voor te zorgen dat de verdachte voor de rechter komt.

Deze serious game is gebaseerd op een echte zaak en laat in grote lijnen zien wat er komt kijken bij een moordonderzoek. Officier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers neemt je aan de hand van een aantal vragen in het spel mee door de verschillende fasen van het onderzoek. Door de game krijg je inzicht in het werk van de officier van justitie en ervaar je de complexiteit van het werk. Ook zie je in grote lijnen hoe het OM samenwerkt in zo?n onderzoek met de politie, het NFI, Opsporing Verzocht en het Pieter Baan Centrum.

Lijk op de weg

Aan het begin van het spel wordt een lijk gevonden op een autoweg. Vervolgens leidt de speler als officier van justitie het onderzoek van de politie en moet hij beslissingen nemen over sporenonderzoek en het ondervragen van getuigen.

moord zaak2

Telegraaf-journalist Saskia Belleman is bijna dagelijks in de rechtbank te vinden. Ze vindt het zorgwekkend dat jongeren zo weinig van ons rechtssysteem weten. “Mijn eigen dochter zit op het VWO en krijgt wel wat lessen over ons rechtssysteem, maar daar blijft niets van hangen. Terwijl het extreem belangrijk is. Justitie is ??n van de drie machten in Nederland.” ?Belleman?is dan ook blij met de OM Moordgame. “Het is heel goed dat het OM door middel van een spel hier meer duidelijkheid over probeert te scheppen.”

moord zaak 3

Bronnen: OM Moordgame, OM.nl

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *