NPO 3 komt vandaag met een spraakmakend nieuw tv-programma waarin kandidaten als voortvluchtigen 1 maand lang uit handen moeten zien te blijven van een fictieve geheime dienst. Als deze ‘gewone Nederlanders’ na 1 maand te zijn opgejaagd nog altijd niet zijn gepakt, winnen ze een geldbedrag. De naam van het programma is Hunted.
Hunted, zoals de tv-formule van Endemol Shine heet, is vorig jaar al met veel succes uitgezonden op het Britse Channel 4. Kandidaten die zich opgeven voor Hunted kunnen door de tv-makers ineens worden gebeld met de opdracht om hun oude leven tijdelijk vaarwel te zeggen en compleet van de radar te blijven. In het programma volgen we de klopjacht op meerdere ‘voortvluchtigen’ die met slechts een beperkt budget op zak ertussenuit knijpen. Een team, bestaand uit voormalig rechercheurs, beveiligingsexperts, hackers en psychologen, begint vervolgens een zoektocht waarbij alle moderne middelen worden ingezet. Ze spreken met familie en vrienden van de deelnemers, doen huiszoekingen, doorpluizen mobiele telefoon- en sociale media-verkeer en speuren beelden van beveiligingscamera’s af.
Experiment
Hunted wordt gepresenteerd als een sociaal experiment over het vraagstuk of verdwijnen in deze moderne tijd onmogelijk is geworden en of privacy nog wel bestaat. Een winnares uit de Britse versie biechtte na afloop van de serie op dat ze een therapeut bezocht om van haar gevoel van paranoia af te komen.
Hunted: Een team van rechercheurs, beveiligingsexperts, hackers en psychologen gaat op zoek pic.twitter.com/TvdLg68iSI
? FrankSmilda (@FrankSmilda) 16 oktober 2016
Profiler
Een van de profilers is psycholoog Elsine van Os. Met haar bedrijf Signpost Six helpt ze bedrijven, inlichtingen- en politiediensten met profielen opstellen van criminelen, terroristen en hackers, en geeft ze trainingen in interpersonal intelligence. Hoe kunnen ze invloed uitoefenen op geheime bronnen? Of zoveel ?mogelijk informatie genereren uit de andere partij? Hoe kun je bij zakelijke onderhandelingen niet alleen afgaan op hun ‘gut feeling’, maar gefundeerd beslissingen nemen? In die hoedanigheid werkte ze als profiler mee aan het tv-programma Hunted. Een groep mensen raakt ‘off the grid’: ze zijn onvindbaar, en op basis van hun psychologische profiel helpt Van Os hun vluchtpad te achterhalen. ‘Een bijzondere, nieuwe ervaring die de basis vormt voor wetenschappelijk onderzoek naar voortvluchtigen, in samenwerking met de Universiteit Twente.’
Bronnen: The Guardian 1 en 2 , Algemeen Dagblad , Financieel Dagblad , UQx Crime101x The Psychology of Criminal Justice