Winsie Hau werd op 14 januari 2012 op straat bij haar ouderlijk huis in Arnhem neergestoken. Zij overleed aan de verwondingen. Een vijftienjarige jongen zou die hebben toegebracht in opdracht van Winsie?s beste vriendin Polly (16). Polly en haar zeventienjarige vriend worden verdacht van het uitlokken van de moord. Winsie moest vermoedelijk een lesje krijgen omdat ze over Polly had geroddeld. Polly?s vriend ontkende echter dat hij iets met de moord te maken had. Hij wees zijn vriendin aan als opdrachtgever. Zij zou accounts van hem ? onder meer op Facebook ? hebben gebruikt om de moordopdracht te geven. Het OM meende echter dat de jongen wel degelijk actief was geweest om de steekpartij mogelijk te maken. Polly wees juist weer naar haar vriend. Wegens de ernst van de zaak wilde het OM hen volgens het volwassenenstrafrecht berecht zien. Men eiste vijf jaar cel met tbs. Die eis werd herhaald tijdens het hoger beroep in juli 2013.

Hier een aantal goede achtergronduitzendingen:

Haar vader Chun Nam Hau hoopt dat ouders en tieners gewaarschuwd zijn voor de gevaren van ruzies via internet. ‘Ik hoop dat deze zaak de mensen wakker kan schudden.??Kleine dingen kunnen via internet zomaar uit de hand lopen -?Vader Chun Nam Hau

Blinde woede
Joyce zou bij een onbenullige ruzie via Facebook haar vriendin Polly W. (toen 15) diep hebben gekwetst. ? Wesley liet daarop zijn dan pas 14-jarige ‘stapmaatje’ Jinhua K. opdraven die vervolgens met een mes naar de woning van Joyce ging, die hij vaag kende. Voor naar verluidt 100 euro stak Jinhua op 14 januari van dit jaar op Joyce in, ze stierf enkele dagen later in het ziekenhuis.

Wat de tieners exact heeft bezield, is nog een raadsel. Maar voor vader Hau is ??n ding duidelijk: het chatleven van zijn dochter en haar leeftijdsgenoten is een katalysator geweest in een onbenullige tienerruzie. ‘De wereld is veranderd sinds het internetgebruik,’ vertelt hij daags voor het proces.

Chun Nam Hau raakte gewond aan het gezicht toen hij zijn dochter Joyce wilde verdedigen.

Gevaren
‘De wereld is zoveel groter geworden met het gebruik van sociale media en mobiele telefoons. En de gevaren zijn daarmee ook groter geworden. Ik denk dat het te snel komt voor de kinderen. Ze zijn nog te jong.’

Rechtszaak openbaar
De rechtbank in Arnhem heeft vandaag besloten de zaak tegen de 15-jarige Jinhua K., die in januari het meisje Winsie Hau zou hebben neergestoken, in de openbaarheid te behandelen. De drie kinderrechters die de zaak behandelen, vinden dat het belang van de maatschappij om de feiten in de zaak te kennen zwaarder weegt dan K.’s persoonlijke belang. Rechtszaken tegen minderjarigen worden doorgaans achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank in Arnhem heeft maandag en dinsdag uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaken tegen drie jongeren van 15, 16 en 17 jaar, die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op een 15-jarig meisje uit Arnhem. Hoofdverdachte is een jongen, die zich op 14-jarige leeftijd voor een klein bedrag liet inhuren om het meisje in de deuropening van haar ouderlijk huis dood te steken.

De zaak staat bekend als de Facebook-moord, omdat de aanleiding voor de moord een ruzie op Facebook was. Het slachtoffer zou iets lelijks hebben gezegd over haar beste vriendin, de 16-jarige verdachte. Dit meisje klaagde bij haar 17-jarige vriendje, die vervolgens de nu 15-jarige jongen inhuurde om het Arnhemse meisje om het leven te brengen. De moord op de scholiere op 14 januari van dit jaar zorgde voor een grote schok in Arnhem.

Zaken tegen minderjarige verdachten hebben gewoonlijk achter gesloten deuren plaats. Maar omdat het om een ‘ernstige en uitzonderlijke zaak’ gaat, besloot de rechtbank eerder om die toch in het openbaar te behandelen.

De raadsman van het meisje verzette zich daar met succes tegen, zodat haar zaak alsnog achter gesloten deuren wordt behandeld. De advocaten van beide jongens willen dat ook. Daarover neemt de rechtbank aan het begin van de zittingen tegen die verdachten een besluit. Eerder oordeelde de rechtbank dat het belang van de openbaarheid boven dat van de privacy van verdachten gaat.

Bron: NOS,?AD,?EenVandaag

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *