A picture provided by QMS Comunicacion on April 11, 2015 shows holograms of anti gag law protesters projected outside the Spanish parliament of Madrid. The lower house of parliament approved on December 12, 2014 the law -- dubbed the "Ley Mordaza" or "Gag Law" by its critics -- which introduces hefty fines for unauthorised protests and allows for the summary expulsion of migrants that try to enter the country illegally, has sparked fierce opposition from human rights activists. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ HO/ QMS COMUNICACION" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A picture provided by QMS Comunicacion on April 11, 2015 shows holograms of anti gag law protesters projected outside the Spanish parliament of Madrid. The lower house of parliament approved on December 12, 2014 the law — dubbed the “Ley Mordaza” or “Gag Law” by its critics — which introduces hefty fines for unauthorised protests and allows for the summary expulsion of migrants that try to enter the country illegally, has sparked fierce opposition from human rights activists. RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO/ HO/ QMS COMUNICACION” NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Spanjaarden demonstreren tegen niet zomaar mogen demonstreren. Noem het de nieuwe generatie van slacktivisme. De locatie van de demonstratie tegen de ‘muilkorfwet’ is zorgvuldig geheim gehouden. Hoe minder mensen er vanavond in levenden lijve op komen dagen, hoe geslaagder namelijk de manifestatie. Het beste is als er zelfs helemaal niemand komt. Alleen duizenden hologrammen van de protestdeelnemers trekken dan in optocht in Madrid door de straat.

Voor het parlementsgebouw in Madrid staat een groot zwart doek gespannen. Eromheen staan camera?s klaar. E?n voor een komen er op het zwarte doek demonstranten tevoorschijn. Ze schreeuwen leuzen als “de muilkorfwet is een bedreiging”. Je kunt deze demonstranten niet aanraken, want het zijn hologrammen.

Het is een creatieve oplossing voor het probleem dat Spanje volgens velen te wachten staat door een nieuwe wet die over enkele weken van kracht wordt en die ervoor zorgt dat demonstreren je op een hoge boete komt te staan.

Algehele onvrede

De afgelopen jaren waren er wekelijks, soms dagelijks demonstraties, met name in Madrid. Spanjaarden gingen met duizenden, tienduizenden of zelfs met honderdduizenden tegelijk de straat op om te protesteren. Vanwege algehele onvrede over de crisis, het gedwongen verlagen van salarissen, of massaontslagen.

Maar ook vanwege het beleid van de conservatieve regeringspartij Partido Popular. Zoals de protesten tegen het omstreden abortuswetsvoorstel dat het vrijwel onmogelijk zou maken om een zwangerschap voortijdig af te breken. Of tegen bezuinigingen in de gezondheidszorg en het onderwijs. “Maar deze regering is de kritiek zat en komt daarom met deze wet”, zegt Alba Villaneuva, van de organisatie No somos delito (we zijn geen delict).

De ‘muilkorfwet’

Ook tegen de wet werd gedemonstreerd. Die werd onlangs door de Partido Popular, zonder steun van andere partijen, door het parlement geloodst. Demonstreren rond het parlement wordt verboden. En straks zonder permissie de straat op gaan, kan je op een hoge boete komen te staan: tussen de 30.000 en 600.000 euro.
In minder dan 1 procent van de gevallen van al die demonstraties in Spanje ging het het afgelopen jaar mis.
Alba Villaneuva, van No somos delito (we zijn geen delict)
De regeringspartij zegt dat wie rustig wil demonstreren dat nog steeds kan doen en dat ze met de wet relschoppers wil afschrikken. Onzin, zegt Villaneuva. “In minder dan 1 procent van de gevallen van al die demonstraties in Spanje ging het het afgelopen jaar mis.?

Tegenstanders noemen het ook wel de ?muilkorfwet?. Met afgeplakte monden gingen velen daarom de afgelopen maanden de straat op, om aan te geven dat ze vinden dat ze monddood worden gemaakt. In een ander protest legden jongeren van No somos delito een rouwkrans neer voor het parlement omdat ze rouwden om de democratie. Maar de wet kwam er toch.

Gevoelig

Ook in andere landen, waaronder Nederland, moet een demonstratie vooraf aangevraagd worden. Maar de hoge boetes maken het verschil. Zeker in Spanje waar het dit jaar pas 40 jaar geleden is dat dictator Franco stierf en waar het nog enkele jaren duurde voordat er sprake was van democratie.

“Dreigen met een boete van 600.000 euro betekent gewoon dat we onze mond moeten houden”, zegt Villanueva. Al is de organisatie dat ook met de komst van de wet niet van plan.

Bronnen: Independent, De Volkskrant, NOS

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *