Aantal moorden stijgt in 2017

Het aantal gevallen van moord en doodslag groeit voor het eerst in vele jaren. Dit jaar vielen tot nu toe al 93 slachtoffers. Vorig jaar waren dat er aan het eind van de maand augustus 79. De groei is opvallend omdat het aantal moorden, weliswaar gemeten over hele kalenderjaren, al jaren achter elkaar daalt.

Over het h?le jaar 2016 vielen?110 slachtoffers van moord- en doodslag te betreuren. Nu na bijna acht maanden al 93.?,,Dus alleen als er in de komende vier maanden maximaal vier moorden per maand plaatsvinden, worden het er toch nog minder dan in 2016″, zegt?Eric Slot van moordatlas.nl, dat alle moorden in Nederland registreert. ,,Maar vier per maand is wel een heel laag gemiddelde, als je kijkt naar de afgelopen jaren.”

Waar de stijging vandaan komt, is moeilijk te zeggen. Opvallend is dat het aantal gevallen van moord en doodslag waar een Oost-Europeaan bij betrokken is (als dader of slachtoffer) nu al hoger is dan in het hele jaar 2016. Maar ook opvallend is dat het in Amsterdam ? bijna jaarlijks moordstad nummer ??n ? dit jaar rustig is met tot nu toe ?slechts? zeven gevallen van moord en doodslag. Gemiddeld zijn er daar zo’n 20 per jaar.

Daling moorden in 2016 en daarvoor

Het aantal slachtoffers van moord en doodslag daalde in 2016 opnieuw, zoals ook in voorgaande jaren. De 108 slachtoffers tot nu toe zijn er zeven minder dan in 2015, blijkt uit cijfers van Moordatlas.nl. De meeste gevallen van moord- en doodslag (34 procent) komen voort uit echtelijke ruzies en familiedrama’s. Eric Slot is de grondlegger van moordatlas.nl. Hij beschreef eerder duizend in Amsterdam gepleegde moorden vanaf 1900 tot 2013, geordend per straat en stadsdeel, en zette die met gekleurde bolletjes naar soort op moordatlas.nl. Van de crimepassionel tot de liquidaties, inmiddels is het een gigantische database, die hij dagelijks bijwerkt. Hij heeft er nu aan een landelijke versie, met alle moorden van de afgelopen tien jaar van gemaakt.

Bronnen: AD, Volkskrant, AD

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *