screen_report

We leven in een wereld waarin meten overheersen is. Kijk gewoon naar al die apps waarmee we de wereld trots kunnen vertellen hoeveel kilometers je nu weer gelopen hebt, of hoe gezond je wel bezig bent. We kwantificeren en meten zowat alles: van het aantal stappen dat we zetten, over de hoeveelheid calorie?n die we maar tot ons mogen nemen tot hoeveel uren we slapen. Soms denk ik echt dat we helemaal op hol geslagen zijn.

En toch biedt de volgende ontwikkeling zich al aan. We hebben nu onszelf in kaart gebracht en dus gaan we dat in een volgende stap ook van de ander doen. We meten en evalueren onszelf niet meer, maar wel de ander: onze vrienden, contacten en de mensen om ons heen. De nieuwe iOS app pplkpr (PeopleKeeper) doet precies dat. Het optimaliseert je sociale leven door automatisch berichtjes te versturen en te bepalen wie het waardig is om tijd mee door te brengen.

Veel moet je er niet voor doen. Bij de app hoort natuurlijk een polsband die precies nagaat hoe jij op mensen reageert. Het baseert zich op je hartslag en zal dus autonoom mensen voor je uitnodigen. Slaat je hartje door bij die knappe vrouw of heerlijke man? Geen nood: pplkpr zorgt ervoor dat die ander wat meer op de voorgrond treedt.

Natuurlijk wordt er niet enkel rekening gehouden met je hartslag. Ik ken een paar mensen waar mijn hartslag van omhoog gaat, maar niet bepaald omdat ik er veel liefde voor voel. Eerder integendeel? Maar we wijken af. Naast de hartslagmeter moet je ook enkele zaken zelf toevoegen die over de betrokken persoon gaat. Op basis daarvan kan de app dan vervolgens bepalen of je de betrokkene terug wil zien ? of juist niet.

Misschien denk je nu: mijn emotionele keuzes laten bepalen door een computer? No way! In dat geval hebben we slecht nieuws. Al eens gebruik gemaakt van een modern Eenzame-harten-bureau? Heel wat relatiebureau?s maken namelijk nu al gebruik van computers om te bepalen wie welke personen mag zien. Pplkpr gaat alleen een kleins tapje verder: het zal voor jou afspraken maken met de mensen waar je goed mee overeen komt en anderen gewoon uit je contactoverzicht wissen ? want waarom zou je in hen tijd steken?

Een voorbeeld maakt het iets duidelijker. Tijdens het testen van deze app (en de bijbehorende polsband) waren er twee erg goede vrienden die samen aan een project moesten werken. De polsband merkte bij beiden een verhoogde hartslag en meer stress toen ze met elkaar geconfronteerd werden en uiteindelijk zorgde de app ervoor dat beide vrienden elkaar nooit meer hoefden te zien.

Of je pplkpr ernstig moet nemen? Op dit ogenblik denk ik nog niet dat het zo?n vaart zal lopen. Maar hoe dan ook brengt het een toekomst waarin we deze werkwijze als vanzelfsprekend vinden, wel weer een klein beetje dichter.

Bron:?Frankwatching, Independant, Metro, Dailymail, Computertaal, Techcrunch,?http://pplkpr.com, INC

pplkpr from Lauren McCarthy on Vimeo.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *