Opsporing via filmpjes. Maak een filmpje van de plaats delict, en voor je het weet heb je het ontbrekende puzzelstukje in een groot politieonderzoek aangeleverd.?Sinds enige tijd is duidelijk hoe groot de rol kan zijn van omstanders die een misdaad weten vast te leggen op (telefoon)camera. De politie Haaglanden vroeg de makers van filmpjes van de ontploffende auto van drugscrimineel Jerry R. om deze op het bureau te komen inleveren. In Rotterdam plaatste de recherche een zelfgemaakt filmpje van een straatroof op YouTube. Volgens de voorlichter van het korps met minimale middelen, om zo niet uit de toon te vallen op dit medium. Op het filmpje zijn trouwens nog geen reacties binnengekomen die hebben geleid tot de aanhouding van de dader. Soms trappen de criminelen in de YouTube-val die ze voor zichzelf hebben opgezet: de politie in de regio Limburg-Noord heeft een bende scooterdieven weten op te pakken op basis van haar eigen internetfilmpjes.

?Mobiele telefoonfilmpjes kunnen ons net de invalshoek geven die wij nodig hebben om de dader te kunnen pakken.? Jelle Egas is woordvoerder van de verzamelde korpschefs. Zij zien het opsporen via beelden van burgers steeds meer zitten. ?Elk politiebureau heeft de technische middelen om een filmpje uit te lezen?, meldt Egas. ?Voor de politie is het snel ontvangen van die beelden belangrijk, omdat ze in de eerste 24 uur na een misdaad de grootste kans heeft op succes.? Egas maakt wel een voorbehoud: ?Makers lopen ook gevaar en ze zijn aansprakelijk voor wat ze op internet zetten. Dat kan tot aangiftes van smaad of laster leiden. Pas dus op wat je doet.? De woordvoerder meldt dat internetfilmpjes door de rechter niet altijd als bewijsmiddel worden geaccepteerd: ?Bijvoorbeeld omdat de privacy van omstanders is geschaad. Of omdat de rechter vindt dat de dader door het plaatsen van een filmpje al genoeg is gestraft.?

De Amsterdamse onderzoeker Sander Flight analyseerde de rol van beveiligingscamera?s in de openbare ruimte. Hij stelt vast dat telefoonfilmpjes van misdaden voor de politie belangrijk kunnen zijn. ?De filmpjes laten precies zien wat er op de plaats delict is gebeurd. Ze zijn vaak betrouwbaarder dan de verhalen van ooggetuigen.? Volgens Flight moet de politie wel opletten of beelden niet zijn gemanipuleerd. ?Kijk naar de film Ocean?s Eleven. Daar plaatsen de criminelen een band in de video van de bewaking, waarop niets te zien is. Ondertussen roven ze de hele kluis leeg.? Flight heeft een advies voor mensen die getuige zijn van een misdrijf en hun cameraatje op zak hebben. ?Film vooral de mensen die bij de plaats delict staan, zoals de cameraspecialisten bij de politie dat doen. Als mens heb je de neiging om vooral het slachtoffer te filmen, terwijl de dader vaak een eindje verderop staat.?

Bronnen: Metro (15 januari, 2008) ‘Film de dief..!’, Crimebeat.nl

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *