0000 Burgernet Logo 01

Wat is Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. En tegenwoordig is er ook een app.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?
Bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denkt u hierbij aan:
– diefstal of inbraak;
– doorrijden na een aanrijding;
– tasjesroof;
– geweld;
– vermiste personen.

Hoe werkt Burgernet?
De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie wordt op de melding afgestuurd. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in. De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding: “Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar -duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800- 0011.” De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.

Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt.?Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Onderzoek Albert Meijer (universiteit Utrecht) over effectiviteit van Burgernet versus Twitter

Burgernet vanuit een nodal governance-perspectief

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *