Facebook-opsporingAfgelopen week schreven Trouw en de Volkskrant een artikel over de voor- en nadelen van burgeropsporing in Nederland. Deze blog is een weergave van die 2 artikelen aangevuld met achtergrond materiaal. Er werden enkele interessante voorbeelden genoemd waar de rol van burgers in de opsporing duidelijk naar voren kwam:

1: Verbrande fiets in Kloosterburen

De dag na de Ronde van Kloosterburen, in het laatste weekeinde van juni, wordt de fiets van de tienjarige Puck teruggevonden bij de voetbalclub. Verbrand. Haar ouders overwegen het wrak op een paal in de tuin te zetten met een bordje ‘bedankt’ erbij. In plaats daarvan maken ze het voorval op Facebook en Twitter wereldkundig en vragen of iemand iets gezien heeft. IJme Woensdregt, vader van Puck, greep naar de sociale media om de tongen in het kleine dorp los te maken. “Het is voor de gemeenschap goed als we over dit soort gebeurtenissen praten. Je hoopt natuurlijk dat iemand zich verspreekt en de zaak daardoor wordt opgelost.”

2: Gooien wijnfles tijdens TT in Assen

Wouter Schuurmans uit Rolde zet op 29 juni op zijn Facebook-pagina: ‘EUR2.500,- voor de naam van de flessengooier die mijn dochter beschadigd heeft voor haar leven!’. Naast zijn oproep staan foto’s van zijn gehavende dochter Sanne Sofia. Tijdens een avond stappen breekt zij haar neus wanneer iemand een lege wijnfles in de lucht gooit die haar in het gezicht raakt. Haar vaders Facebook-bericht wordt duizenden malen gedeeld en leidt tot veel reacties en tips. De vader van Sanne, wilde de politie helpen. Tijdens de TT had die vast geen tijd voor de mishandeling van zijn dochter, dacht hij. “Er zou belangrijk bewijs verloren kunnen gaan.” “Zo’n beloning zet aan tot actie.” Zeker tien anderen zegden op Facebook vervolgens ook beloningen toe. Een man bood aan het gestolen bedrag uit Sanne’s portemonnee te vergoeden. Volgens Schuurmans zijn de berichten over zijn onfortuinlijke dochter in totaal wel een paar honderdduizend keer geshared en geliked. Dat de mishandeling een hype werd, had hij niet voorzien en ook niet bedoeld. “Ik baal er ook wel van dat het zo is gegaan. Dat er meteen van die opmerkingen kwamen als ‘het zullen wel weer buitenlanders zijn geweest’ of grote woorden als ‘het moet niet gekker worden in ons land’.”

3: Bereiden shetlandpony, allias de ?Ponypletter?

In juli ontstaat op sociale media verontwaardiging over een filmpje van een gezette vrouw die een shetlandpony berijdt. Het dier zakt letterlijk door zijn hoeven. De vrouw blijft zitten en steekt een sigaret op. Wat volgt is een onlineklopjacht. Volgens de politie wemelde het al snel van berichten met namen, adressen en telefoonnummers. Een man die niets met de zaak te maken heeft, wordt bedreigd. Familie van een verdachte moet onderduiken. De politie zegt mede op basis van informatie op internet drie vrouwen en twee mannen te hebben aangehouden.

 

4: Dood door schuld vanwege doorrijden na dodelijke aanrijding Donnie

In de zomer van 2012 wordt de Haagse jongen Donnie Rog (13) aangereden. De bestuurder rijdt door. Een dag later overlijdt Donnie. Het OM eiste een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen de verdachte. De familie vindt dat veel te weinig. De moeder van Donnie plaatste deze week een foto van de verdachte op Facebook, met het onderschrift: ‘De doodrijder van Donnie met blow in de auto.’ Ze zou de foto hebben gekopieerd van de Facebook-pagina van de verdachte. De moeder van het slachtoffer zegt de foto te hebben geplaatst om te bewijzen dat de verdachte drugs gebruikt, vertelt zij aan de NOS. “Volgens justitie doet hij dat niet, maar op de foto rookt hij een jointje. Die foto is acht weken na de dood van Donnie gemaakt.” De foto van de verdachte plukte ze van zijn Facebook-pagina.

5: Gestolen laptop in de universiteitsbibliotheek

Studente Corinna Lattmann plaatste een foto van iemand die er in de Groningse universiteitsbibliotheek met haar laptop en externe harde schijf vandoor ging. Lattmann nam foto’s van de beelden van de bewakingscamera – die de diefstal registreerde – en zette deze op Facebook.

Reactie Politie

We zien in Nederland steeds vaker dat slachtoffers geen aangifte meer doen maar zelf via sociale media op zoek naar getuigen en daders. De politie reageert in Trouw en de Volkskrant op de volgende wijze:

Woordvoerders zeggen dat het veel tijd en mankracht kost alle informatie die dat genereert te verwerken, maar dat sociale media zeker wat opleveren. De politie, die de sociale media zelf ook steeds vaker gebruikt, spreekt in de zaak-Sanne op Facebook zelfs van samenwerken met de burger.

“Vroeger deden we buurtonderzoek, nu volgen we de sociale media”, stelt Jeroen Steenmeijer van de eenheid Zeeland/West-Brabant. Hij noemt tegelijk ook de bezwaren: “Zomaar namen noemen van mogelijke daders of zelfs foto’s plaatsen”.

Dirk Neef van de politie Noord-Nederland: “Mocht de dief gepakt worden, dan kan de rechter hem een lagere straf geven omdat zijn foto al op internet staat. Rechters houden daar steeds vaker rekening mee. Om het verstoren van de rechtsgang te voorkomen, raden wij het gebruik van sociale media eigenlijk af.”

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

One Response to Burgeropsporing

  1. […] heel 2012: 165 duizend berichten). Nog geen vijf procent daarvan was geplaatst door de politie. Volgens?politiecommissaris Frank Smilde (Noord-Nederland) heeft de hausse aan burgerberichten veel te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *