Nog nooit was werken bij de politie zo makkelijk. Burgers – en boeven – kunnen nu massaal helpen met het oplossen van oude moordzaken. De politie heeft daartoe een kalender verspreid met daarin opgenomen 52 cold cases. Moorddossiers waar de politie wel ooit aan begon maar waarvan nooit duidelijk is geworden wie nu de dader is. Per zaak is er een bedrag uitgeloofd voor diegene met de gouden tip. Bij elkaar gaat het om een bedrag van 800.000 euro.
Cold case-teams vragen gedetineerden om hulp bij onopgeloste zaken https://t.co/JPaKdSxpqG pic.twitter.com/6HQa8FtjLz
? FrankSmilda (@FrankSmilda) January 9, 2017
Filmpje
In een filmpje dat vanmorgen online verspreid is laat men zien wat cold cases zijn en waarom het zo belangrijk is dat ze worden opgelost. Hier: coldcase-filmpje. Daaruit maken we op dat het hier niet gaat om zaken binnen de georganiseerde misdaad, eerder de zogeheten huis- tuin en keukenmoorden. Denk aan de zaak van Miet van Bommel, de 82-jarige vrouw die in 1992 is vermoord in Bladel. Haar zagen we onlangs nog terug bij Opsporing Verzocht.
Gevangenis
De politie deelt de kalender deze week gratis uit in de gevangenis van Sittard, Zutphen, Leeuwarden, Hoorn en Jusitieel Complex Schiphol. Uit ervaring weet men dat gedetineerden doorgaans veel van dit soort zaken af weten, zo legt de politie uit in een begeleidend schrijven. In Nederland hebben we 1500 moordzaken die nooit opgelost zijn. De politie stelt dat meer dan de helft daarvan simpelweg opgelost zou kunnen worden. Daders beginnen namelijk op een bepaald moment altijd te praten over hun misdaad.
Amerika
Het idee is uit de Verenigde Staten overgewaaid waar de politie sinds enige tijd een cold-case-kaartspel in gevangenissen heeft verspreid. De bedenker van de cold case “prison playing cards” was recercheur?Tommy Ray die op het einde van zijn carri?re (in 2013 werkte hij al 40 jaar bij de politie) meehielp bij de ontwikkeling en lancering. Hij loste zelf vele tientallen moordzaken op en in de Netflix documentaire Real Detective komt een van zijn lastigste zaken aan bod. Zie voor meer informatie over het kaartspel een artikel in de Slate. Op iedere kaart wordt aandacht gevraagd voor een cold case. Op die manier zijn tientallen moorden opgelost.
Bekijk hieronder de kalender, of beijk de pdf-versie.:
Melden
Wat nu te doen als je rondloopt met gevoelige informatie in een dergelijke koude?moordzaak? Bel met Misdaad Anoniem, op 0800-7000. Of maak gebruik van het aanmeldformulier.
Voorzitter van het Cold Case Platform, @wimperlot bij #rtllatenight #coldcasekalender. Video: https://t.co/OLLoOiPV2Y pic.twitter.com/yCBwxNUbur
? FrankSmilda (@FrankSmilda) January 10, 2017
De Cold Case Kalender voor gevangenen is nu zelfs ook nieuws “down-under”. https://t.co/a97zXsgElu
? Ed Sabel (@EdSabel) January 10, 2017
Bronnen: Panorama, Nu.nl, RTVNoord, RTL Editie NL, EenVandaag, Politie.nl, NOS