vanmoof-electrified-s-e-bike-1

De eigenaar staat via een speciale app in contact met zijn fiets. Als die bijvoorbeeld wordt verplaatst -of omvalt- krijgt hij een melding op zijn telefoon. Het terugvinden van gestolen fietsen via internet maakt de opsporing ervan veel doeltreffender, zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond. ,,We verwachten dat andere producenten snel volgen en dat ook ‘gewone’ fietsen over een paar jaar met deze apparatuur worden uitgerust.”

We verwachten dat andere producenten snel volgen en dat ook ‘gewone’ fietsen over een paar jaar met deze apparatuur worden uitgerust -?Saskia Kluit (Fietsersbond)

Fietsdiefstal is en blijft een groot probleem in ons land. Iedere dag wordt er in Nederland meer dan 300 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets. In Amsterdammers zijn in totaal al meer dan 700.000 fietsen kwijtgeraakt door dit frustrerende fenomeen. En aangifte doen werkt ook vaak niet, want slechts 4,2% van de fietsdiefstallen in Nederland wordt opgelost.

Er zijn ook al genoeg manieren bedacht om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen, gadgets om je fiets terug te vinden na diefstal, of zelfs sloten die je met een vingerafdruk?moet openen.

Speciaal kastje
Dit jaar nam de diefstal van e-bikes een vlucht, met name door bendes afkomstig uit Oost-Europa. De connected e-bike wordt komend voorjaar in productie genomen, zegt Mark Kuper van Sparta. Het ‘grootste deel’ van de elektronische fietsen van Sparta wordt uitgerust met een speciaal kastje dat voor de verbinding met internet zorgt. ,,Dat kun je niet uit de fiets halen zonder ‘m voor de helft te slopen”, zegt Kuper. Daarmee wordt diefstal veel minder aantrekkelijk.

Dat is een goede zaak, vindt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. ,,Als je voortaan kunt zien waar je fiets is, dan is dat zeker positief. Alles wat het risico op diefstal vermindert, is interessant.”

Proef
Sparta rustte in juni van 2016 al?250 e-bikes uit met de ‘kastjes’, bij wijze van proef. ,,Voor zover we weten is er niet een gestolen”, zegt Kuper. Wel werd eerder een ‘connected’ fiets gestolen van een Sparta-medewerker. ,,We zagen dat de e-bike stil kwam te staan in Veneti?.”

VanMoof

Ook fabrikant VanMoof begeeft zich sinds begin 2016 op dit vlak. Het startte namelijk met de verkoop van haar meest innovatieve fiets ooit, de SmartBike.

Door recente innovaties en meerdere anti-diefstaleigenschappen wordt het fietsendieven al bijna onmogelijk gemaakt om de fiets te stelen. Mocht het ze vervolgens toch nog lukken? Dan gaat een speciaal recovery team, genaamd de bike hunters, ervoor zorgen dat de fiets weer gewoon bij zijn rechtmatige eigenaar terecht komt.

Daarnaast zit er ook nog een vrij unieke ‘peace of mind’ garantie op de fiets: wanneer de SmartBike niet binnen 2 weken wordt teruggevonden door de bike hunters, vervangt VanMoof de fiets!

Einde aan fietsdiefstal

Het team van VanMoof is met de SmartBike vastbesloten om een einde te gaan maken aan fietsdiefstal. Taco Carlier, mede-oprichter VanMoof: ?De beste oplossing tegen fietsdiefstal tot nu was het fietsen op een oude roestbak of een goedkope wegwerpfiets van de bouwmarkt. Dat hoeft niet meer. Je kan vanaf vandaag weer investeren in een goede fiets, die jaren meegaat. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat nog meer mensen kiezen voor de fiets in plaats van andere manieren van vervoer. Wij geloven dat de SmartBike die beweging kan voortzetten.?

De lichten worden automatisch geactiveerd en in de touchpad display, ge?ntegreerd in het frame, lees je je snelheid af.

app-vanmoof
De App

Ge?ntegreerd elektrisch slot

Plaats je hand op de fiets, of gebruik de VanMoof app om het slot open te maken. Dankzij de Bluetooth-connectie herkent de SmartBike zijn eigenaar meteen. De eerste 100 exemplaren van de SmartBike zijn verkrijgbaar via smartbike.vanmoof.com.

Bronnen: Nu.nl, AD

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *