De Dutch Open Hackathon 2018 is gewonnen door het team m?CrimeBusterBot?met de ontwikkeling van een tool (Github link) voor het identificeren van malafide websites. Bij de ontwikkeling van deze tool is gebruikgemaakt van de beschikbare datasets van het Kadaster, Politie en SIDN. In de toepassing vindt en analyseert een automatische bot malafide websites. Tijdens het Dutch Open Hackathon-weekend werkten 23 teams aan de ontwikkeling van toepassingen op basis van data die beschikbaar werd gesteld door HeadFirst, het Kadaster, KPN, Politie, PostNL en SIDN.

Aan de Dutch Open Hackathon 2018 deden ruim 100 developers uit binnen- en buitenland mee. Zij konden gebruikmaken van uiteenlopende datasets en API?s van de partners en sponsors van het evenement. De keuze van de jury viel op CrimeBusterBot omdat het een relevant probleem aanpakt en tevens goed gebruikmaakt van de data die de partners beschikbaar hebben gesteld. CrimeBusterBot won met hun eerste plaats een bedrag van ? 7.500. Ook wonnen zij de pioniersprijs die werd uitgereikt namens SIDN Fonds.

Detecteren netwerk van malafide websites
De winnende oplossing van CrimeBusterBot is een automatische bot die malafide websites opspoort. Op basis van webcrawling-informatie en het uitvoeren van een DNS-analyse kan de bot complete netwerken van malafide websites blootleggen. Bij de ontwikkeling van de CrimeBusterBot zijn machine learning-technieken toegepast die ervoor zorgen dat de tool automatisch websites aanmerkt als mogelijk malafide. In eerste instantie is de toepassing niet direct gericht op consumenten, maar moet het vooral de Politie en SIDN ondersteunen in hun strijd tegen deze vorm van cybercrime.

De publieksprijs ging naar A-ware International voor de ontwikkeling van een online challenge die consumenten bewuster moet maken van de gevaren van ransomware. De incubatieprijs ging naar Sharefox, een applicatie voor het veilig delen van bestanden.

Richard Garsthagen, teamlid van CrimeBusterBot: ?De Dutch Open Hackathon is een bijzonder evenement omdat het de gelegenheid biedt datasets met elkaar te combineren die normaal gesproken niet gezamenlijk toegepast kunnen worden. Hierdoor hebben wij een tool kunnen ontwikkelen die niet alleen afzonderlijke malafide websites kan identificeren, maar juist ook de achterliggende netwerken kan ontmaskeren. Als je ??n website hebt gevonden, blijkt het vrij eenvoudig om te achterhalen of er nog meer malafide websites actief zijn.?

Foto credits: Vincent van den Boogaard.

Open innovatie
De Dutch Open Hackathon 2018 stond volledig in het teken van open innovatie en nam dit jaar zijn intrek in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Een overzicht van de resultaten van deze editie van de Dutch Open Hackathon vind je hier.

De Dutch Open Hackathon 2018 is een initiatief van Stichting Dutch Open Innovation, Big Data Innovatiehub, het Kadaster, Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), KPN, Politie, PostNL en SIDN.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *