findmyiphone_heroEen student?uit Utrecht reist vanaf Uitgeest met de bus en de trein naar huis. Onderweg raakt hij zijn mobiele telefoon kwijt. Het is hem niet helemaal duidelijk of hij zijn gsm is verloren of dat het is gestolen. Deze student wil aangifte doen van diefstal maar omdat hij tijdens de aangifte hardop twijfelt over diefstal dan wel het onderweg verloren raken van zijn gsm besluit de politie geen aangifte op te nemen.

De volgende dag gebeurt er iets bijzonders. Deze student heeft een speciale mobiele telefoon aangezien elke foto die gemaakt wordt met de telefoon automatisch wordt doorgestuurd naar zijn Flickr-account. Als hij op zijn Flickr-account kijkt, ziet hij een foto van twee jongens die hij niet zelf gemaakt kan hebben. Wederom gaat hij naar de politie maar die zegt niets voor hem te kunnen doen. Vervolgens besluit de student deze foto van twee jongens op zijn weblog(je) te zetten en een oproep te doen. Dit initiatief blijft niet onopgemerkt. De weblog Geenstijl neemt het bericht en de foto over en nu gaan 250.000 mensen?meekijken (in die tijd). Binnen een paar dagen heeft de rechtmatige eigenaar zijn gsm zonder tussenkomst van de politie teruggekregen.

Maar ook vandaag de dag komt het vaker voor dat mensen hun apparaat zelf terugvinden met een app als FindMyiPhone of middels de ‘wisdom of the crowd’. Hieronder een ander voorbeeld:

Man vindt iPhonedief via datingsite

Een Amerikaanse man wiens iPhone was gestolen, heeft zijn telefoon teruggekregen nadat hij de dief opspoorde via een datingsite.?Een dag na de diefstal ontdekte New Yorker Nadav Nirenberg dat hij e-mailmeldingen kreeg van datingsite OKCupid, omdat de dief met zijn telefoon berichten stuurden naar vrouwen op de site. Dat meldt de?New York Post.?”Ik kon inloggen en alles zien wat hij verzond. Hij gebruikte zelfs mijn foto”, vertelt Nirenberg aan de krant. Hij besloot de dief in de val te lokken met een nepprofiel. Nirenberg gebruikte een foto van vrouw met een fors decollet?, die hij op Google vond. Onder de naam Jennifer Gonzalez stuurde hij een bericht naar de dief.

Al snel vroeg de dief om een ontmoeting, in het appartement van ‘Jennifer’. ’s Avonds klopte de misdadiger op de deur van Nirenberg met een fles wijn in zijn hand. Nirenberg hield een hamer omhoog en vroeg de man zijn telefoon terug te geven. Nadat de iPhone weer terug was bij de originele eigenaar, betaalde hij de dief zelfs nog 20 dollar voor de moeite. Toen de man weer wegliep van zijn ‘date’, complimenteerde Nirenberg de dief nog: “Je ruikt wel lekker.”

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *