geld_1768735a
In een groeiend aantal gemeenten worden oud-politieagenten en -rechercheurs ingezet om via social media bijstandsfraudeurs op te sporen. Oud-politieagent Wilfred van Roij werkt bij een onderzoeksbureau dat in opdracht van gemeenten uitkeringsfraude opspoort:??Iemand die te boek staat als bijstandsontvanger en vorderingen heeft openstaan, maar wel foto?s op Facebook uploadt van zijn vakantie in Turkije, moet je als gemeente in de gaten houden,? zegt hij tegen Binnenlands Bestuur. De recherchebureaus gaan gemeenten informeren over de nieuwe aanpak. Gezamenlijk hebben gemeenten in Nederland 1,3 miljard euro aan vorderingen openstaan bij mensen die bijstand ontvangen Minstens tien gemeenten waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht zetten voormalige politieagenten en rechercheurs in om via sociale media te speuren naar bijstandsfraude. Dat meldde het Algemeen Dagblad in september 2011. In zeventig van de honderd tot nu toe onderzochte dossiers stuitten de onderzoekers op verdachte zaken. En in meer dan de helft van de gevallen is de verdenking zelfs zo sterk dat gemeenten direct in actie kunnen komen om het onterecht uitgekeerde bedrag terug te vorderen.

Speciale software scant Twitter, Facebook, Hyves en LinkedIn op zoektermen, zoals ‘vakantie’ en ‘auto’, die moeten leiden naar fraudeurs. Ook mensen in hun directe omgeving worden gecontroleerd en dat levert bruikbare informatie op.
Zo zocht een van de onderzoekers naar een beeldend kunstenaar met een schuld aan de gemeente. De gemeente kende zijn verblijfplaats niet, totdat zijn dochter op Twitter schreef dat ze naar haar vader in Frankrijk ging. De website van de man leverde de gemeente de resterende informatie op. De schilderijen in zijn Franse huis waren genoeg waard om zijn schuld aan de gemeente af te lossen.

Bekijk hierover een interessant filmpje van de NOS:

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *