freetobe

Geroep, gefluit of zelfs aanrakingen: vrouwen worden vaak lastig gevallen op straat.?Free to Be wil dat Australische vrouwen zich veiliger voelen en heeft een online kaart gemaakt waarop mensen aan kunnen geven welke straten onveilig zijn.

Iedereen kan een onveilige plek toevoegen. Bij de onveilige plek wordt ook een tijdsaanduiding (altijd, overdag, avond, nacht) gegeven, zo wordt er duidelijk wanneer het onveilig is in het gebied. Mensen kunnen hier ook op reageren.

Ervaringen

“Hier ben ik aangerand”, staat bij een zogenaamde ‘Sad Spot’. “De lichten werken niet bij het fietspad. ’s Avonds ga ik met de tram naar huis zodat ik hier niet hoef te lopen. Ik voel me onveilig”, schrijft iemand anders bij een andere plek.

Gebruikers kunnen ook een ‘Happy Spot’ toevoegen bij plekken waar ze zich juist wel veilig voelen.

Voorbeeld van een beschrijving bij een ‘Sad Spot’SCREENSHOT FREE TO BE

Free to Be is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Plan International. “We leven in Australi? en zouden allemaal met een veilig gevoel de straat op moeten kunnen. Het is niet goed dat jonge vrouwen het gevoel hebben dat ze niet veilig zijn”, vertelt Zoe Condliffe, de campagneleider van Plan International tegen de website Mashable.

Condliffe noemt het voorbeeld van de 16-jarige Carly, die door een man werd vastgepakt op straat. “Daarna ging ze bijna niet meer naar buiten en ging ze beter nadenken over welke kleding ze buiten droeg. Ook keek ze mensen kwaad aan, om te voorkomen dat ze iets tegen haar zouden zeggen. Ik vind dat verschrikkelijk, want ze heeft op deze jonge leeftijd al aanpassingen gemaakt aan hoe ze openbare plekken gebruikt.”

De kaart is op dit moment alleen beschikbaar in Melbourne, Australi?. De organisatie wil eerst uitbreiden naar heel Australi? en daarna een wereldwijde app ontwikkelen.

Vrouwonvriendelijk gedrag

Ook in Nederland is vrouwonvriendelijk gedrag een probleem, daarom bestaat hier ook een vergelijkbare app. Hollaback! Nederland vraagt ook om negatieve ervaringen van vrouwen en geeft die plekken aan op een kaart.

Op die kaart staan veel meldingen in Amsterdam. Dat is een bekend probleem in de stad. De gemeente onderzoekt of het seksueel intimiderend gedrag op straat kan aanpakken. In de stad zegt een op de drie vrouwen op straat te maken te hebben met seksueel intimiderend gedrag, zoals sissen, bespugen en uitschelden.

Bronnen: NOS

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *