Op de 112GroningenDag die op zaterdag 16 juni in Martiniplaza werd gehouden trok veel belangstelling. Het initiatief kon onder de hulpverleners ook op veel enthousiasme rekenen, en werd nu voor de tweede keer gehouden. Op de dag presenteren de hulpverleningsdiensten en aanverwante organisaties en instellingen zich door middel van demonstraties, informatie geven en door met elkaar in gesprek te gaan. Organisator Martin Nuver benadrukt dat het op deze dag meer gaat dan alleen om blauwe lampen en sirenes. ?Zo?n dag is de ideale manier om mensen, jong en oud, iets te leren. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Maar hoe kun je zoiets voorkomen? En wat moet je doen als het een keer mis gaat? Groningen een stukje veiliger maken, dat is het achterliggende doel van deze dag.?

Op de dag werd door de politie een Interactief Plaats Delict ingericht. Bezoekers konden hier leren wat sporenonderzoek op een plaats delict inhoudt. Ook konden burgers hier leren wat ze beter wel en niet kunnen doen als hij bij hen of een ander is ingebroken. Steeds meer burgers willen iets doen na een incident. Zo ook bij een woninginbraak. Wat kunnen burgers het beste wel en niet doen als er is ingebroken? Een soort Eerste Hulp Bij Opsporing.

De familie Schouten is naar Frankrijk op vakantie met de caravan en ze hebben het huis afgesloten. Maar een inbreker heeft de caravan voor hun huis zien staan en in de gaten gehouden. Als de familie weg is, slaat hij zijn slag. Als de familie thuiskomt zien ze dat er een raam openstaat. Wat is er gebeurd? Mevrouw Schouten belt 112 en politie is onderweg.

Op de beurs is een woonkamer nagemaakt waarin op diverse plaatsen sporen te vinden zijn en tips worden gegeven:

De aspecten zijn afgeleid van een TNO onderzoek onder burgers dat werd ondersteund in het veilig stellen van sporen. In samenwerking met de forensische recherche en forensic science van de NHL heeft dit geleid tot een concept informatiekaart die door politie of gemeenten gebruikt zou kunnen worden om burgers te voorzien van handelingsperspectief na een inbraak:


 

Onderzoek naar burgeropsporing

In het Mobiel Media Lab is een enqu?te afgenomen onder de bezoekers. Een klein inkijkje in de resultaten van dat onderzoek:

Doel van het Mobile Media Lab van de politie:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *