Behalve in mensen?steekt het kabinet?ook 64 miljoen euro in moderne technologie?n die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om allerlei digitale data aan elkaar te koppelen. In Groningen maken ze al gebruik van zo’n nieuwe methode.

Alle gegevens over verdachte personen en criminele markten als de hennepmarkt en de coca?nemarkt worden ingevoerd in de computer, in kaart gebracht en met elkaar verbonden. “Zo krijg je een misdaadkaart van Noord-Nederland”, zegt politiecommissaris Smilda over het project.

Realtime

De kaart komt tot stand door alle informatie over verdachte activiteiten direct in te voeren, of die nou afkomstig is van de wijkagent, de noodhulp of van burgers die anoniem een misdaad melden. “Op die manier heb je een realtime beeld.”

Smilda vertelt dat met behulp van de nieuwe technologie inmiddels tien zaken zijn opgelost. Er is onder meer een xtc-lab opgerold en een grote hoeveelheid vuurwapens gevonden “omdat deze technologie een netwerk als het ware op een presenteerblaadje aanreikt”.

Minister Grapperhaus zegt dat de Nederlandse politie nog heel sterk leunt op het systeem van wijkagenten, maar dat ook die inmiddels met een iPad op pad gaan waarin zij op straat meteen alles invoeren, terwijl ze vroeger terug moesten naar het bureau.

Hij denkt dat ook voor burgers dingen veranderen door de moderne technologie. “Als je aangifte gaat doen, staat die niet meer op zichzelf, maar wordt die automatisch verbonden met andere gebeurtenissen in de buurt.”

Bronnen: NOS

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *