knightscope3

Geen K9 maar een K5 is de nieuwste uitvinding van Knightscope uit Silicon Valley: een dikke bonk techniek die zo de straat op kan. Helemaal zelfstandig. Oprichter van Knightscope William Li noemt het “R2D2 meets Batman”. Met Batman lijkt het weinig van doen te hebben (of hij moet Batman kunnen verwittigen via Twitter), maar het wordt al “R2D2’s evil twin brother” genoemd in de media. Want na de discussie over drones, Google glasses is dit weer een nieuwe manier waarop de privacy in het geding kan komen. De kleine robocop op Segway wielen heeft wel een aantal slimme sensoren aan boord en kan daarmee criminaliteit waarnemen, voorspellen en hopelijk ook voorkomen. In de Amerikaanse malls kun je voorstellen dat zo’n ding wel rondjes kan rijden. Maar het is de bedoeling dat het beestje ook op straat gaat verschijnen.?Knightscope denkt de criminaliteitscijfers te kunnen halveren, waarmee deze robotstofzuiger misschien toch meer kan dan je zou verwachten. Je kunt zelf ook meedoen, want er loopt nog een crowdfunding actie.

Sensoren

knightscope2De knightscope k5?kan bijvoorbeeld lezen, zoals kentekenplaten middels OCR en vergelijken met politie intelligence, om zo gestolen voertuigen of andere zaken door te geven aan de politie. Het kan 360 graden rondkijken, en ook met een thermische, infrarood en ultrasonische kijker. ?Het kan de luchtkwaliteit meten op zoek naar een aantal gevaarlijke stoffen. Het heeft een ingebouwde radar en een lidar (laser) om de omgeving in kaart te brengen. ?Het kan geluid opnemen en beelden registreren waarmee het zo’n 90 terabytes per jaar kan vastleggen.

Automated real-time intelligence

Het robotje registreert natuurlijk niet alleen dom ?de omgeving. Op de data die het produceert kunnen volgens ingegeven algoritmes analyses gedaan worden, die bekend zijn uit de predictive policing. Denk aan patroonherkenning, herkenning van objecten zoals een type auto maar ook vroegsignalering van een combinatie van afwijkende signalen (audio, video en binnengekomen meldingen). Het kan gebruik maken van de gesloten bronnen van de politie indien nodig, maar ook social media geeft real-time informatie waardoor het apparaat een kijkje kan nemen van een melding op het internet.

knightscope1

Het is uiteraard nog te vroeg om deze ontwikkelingen al robuust te noemen, en er zal op termijn nog veel meer mogelijk zijn. Zo zal het apparaat gezichtsherkenning kunnen gaan ondersteunen, of stemherkenning. Bijvoorbeeld bij kinderen die de schoolbus ingaan:

K5-SchoolBus-550x280

Goedkoop is het apparaatje nu in ieder geval niet en eigenlijk zijn deze robots pas echt slim als ze samenwerken. Er wordt?geclaimd?dat je K5 nu al voor omgerekend $6.25 per uur kunt inzetten. De K5 wordt in 2014 en 2015 op diverse plaatsen getest. Zodra er meer bekend is over de effecten zullen we dat hier op het blog plaatsen.??Ook andere fabrikanten zijn bezig met dergelijke politie robots, zoals iRobot met de?FirstLook 110, de 310 SubV, de 510 Packbot en de ?710 Warrior voor het zwaardere werk. Darpa, het Amerikaanse Defensie onderszoekscentrum, stimuleert deze ontwikkelingen en heeft regelmatig robotwedstrijden en prijsvragen.

k5-blur-kids_full

Op de parkeerplaats van het hoofdkantoor van Uber in California, vlakbij?Mission Bay in San Francisco, wordt de Knightscope ook gebruikt om de auto’s te beveiligen:

Maar de inzet gaat niet altijd vlekkeloos:


Bronnen: Forbes, Knighscope, Fusion

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

One Response to Knightscope K5 robocop voorspelt en voorkomt misdaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *