“Talk to strangers” is het uitgangspunt van de app Omegle. Je hoeft niet lang na te denken om in te zien dat daar ook risico’s aan verbonden zijn, zeker voor kinderen.

Daarom waarschuwt de politie van Hewitt ouders over verschillende sociale media applicaties die minder geschikt voor kinderen zijn. Terwijl technologie de politie kan helpen om misdaden op te lossen, zegt politiechef Jim Devlin dat het ook misdaden kan faciliteren. “Net zoals elke andere technologie zoeken criminelen en slechteriken manieren om ze te misbruiken en in hun voordeel te gebruiken,” zei Devlin.

Na de recente controverse over de nieuwe locatiefunctie van Snapchat ‘Snap Map’, die mensen precies kan vertellen waar je bent wanneer je de app gebruikt (tenzij je de toegang tot locatiediensten uitschakelt of de spookmodus aanzet in de instellingen), besloot Devin om andere apps te onderzoeken die de veiligheid van een kind in gevaar kan brengen.

“We hebben vier gevonden die duidelijk link zijn,” zei Devlin.

De eerste is Houseparty?(Android, iOS), een video groep chat app speciaal ontworpen voor tieners waarin vrienden (en vrienden van vrienden) de chat kunnen zien en geheime screenshots kunnen maken. “Twee, drie mensen die op deze manier verbonden kunnen worden met een van de mensen in die videochat, kan een onbekende slechterik zijn,” zei Devlin.

?

Ook zogenaamd geschikt voor Tieners (aangeduid met een “T” beoordeling in de stores) is de app Omegle, die een een-op-??n video-chat met een totale vreemdeling opzet. “We hebben een aantal video’s online gevonden die mensen naakt laten zien toen ze de app openden om de vreemdeling te schokken,” zei Devlin. De app website luidt: “Omegle: Praat met vreemden!”

‘Voor de evolutie van het internet zeiden ouders altijd ‘praat niet met vreemden’, en sinds de komst van het internet vertellen veel ouders dat nog steeds, maar hier is een app die vreemdelingen uitgenodigd om met je te praten’, aldus Devlin.

De dating app DOWN adverteert met: “De geheime manier om in contact met mensen in de buurt te komen!”.?”Het is een vreselijke app voor kinderen,” zei Devlin. “Je geeft aan of je in bent voor ‘casual sex’, of alleen een date wilt”, aldus Devlin.

Image result for hot or not app

“Hot or Not is een app die al langer bestaat, maar daar zijn we nog steeds bezorgd over”, vertelt Devlin.

De app kan 13 tot 17 jarigen beoordelen op basis van hun uiterlijk. “Er is veel zelfobjectivering van de kinderen door er een foto op te zetten,” zei Devlin. ‘Dat zijn hun tienerjaren, dat zijn moeilijke jaren, en dan heb je dit ook nog, ze hebben dat niet nodig.’

Zowel HotOrNot als DOWN ?kennen de “M” classificering voor volwassen (Mature), ?maar het is onmogelijk om te controleren of de gebruikers 17 jaar of ouder zijn.

Devlin gelooft niet dat de apps gemaakt zijn vanuit slechte bedoelingen, maar zegt dat ze het makkelijker maken voor mensen die misbruik willen maken van anderen.

“Het probleem is dat we in veel politie-onderzoeken tegenkomen dat … de slechteriken, de pedofielen, deze apps ook goed kunnen vinden en ze misbruiken” hij zei.

Deze apps zouden alleen voor volwassenen moeten zijn, vertelt Devlin, en het is aan volwassenen om ervoor te zorgen dat tech-kinderen er niet de dupe van worden.

“Dit is hun digitale leven, dit is wat zij doen. Ouders … je moet hier aandacht schenken!” zei Devlin. “Bekijk hun telefoon, controleer het, kijk wat er op zit.”

Bronnen: KWTX

 

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *