pokemongo

De computerbeestjes die in de jaren negentig een enorme rage waren, zijn terug. En hoe. Via de smartphone zitten de Pokémon nu virtueel in de echte wereld en zetten die op stelten. Reviews zijn lovend, maar de politie waarschuwt nu in diverse landen voor de risico’s. Overal worden nu al bijzondere taferelen waargenomen en melden mensen dit afwijkende gedrag bij de autoriteiten. Ze zijn overal te vinden, zoals in politiebureau’s, Auschwitz, het Pentagon of het Witte Huis. Mensen maken wegen onveilig vanuit de auto of sprongen uit rijdende bussen. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dat onverantwoord Pokémon jagen levens kan kosten. In Engeland heeft men al honderden incidenten afgehandeld waarin de kleine digitale Pokemons een rol speelden. Hieronder een paar voorbeelden die het nieuws haalden.

Amsterdam

Allard de Graaf (16) slaat de hoek van de straat om en houdt plotsklaps stil. ‘Kijk, hier zit er een.’ Hij wijst op een leeg stuk trottoir. ‘Zie je wel?’ Hij tikt op z’n telefoon. Daar staat hij – in het echt onzichtbaar maar haarscherp afgetekend op het scherm: een slaperig geel wezentje met een slurf. ‘Dit is Drowzee. Best een mooie vangst, zo te zien.’

De Amsterdamse scholier is verdiept in Pokémon Go, een spel waarmee smartphonegebruikers op zoek moeten naar Pokémon (zowel enkel- als meervoud). Dankzij de augmented reality-techniek (die de virtuele en de echte wereld met elkaar vermengt) zijn de beestjes overal op straat en in het water te vinden.

De smartphonegame is nog geen week geleden gelanceerd, maar in de VS al vaker gedownload dan Twitter of de dating-app Tinder. Het aandeel van het Japanse Nintendo, de ontwikkelaar van het spel, vloog maandag met 25 procent omhoog en staat inmiddels op meer dan 20 duizend yen (180 euro). Het spel is gratis te installeren en te spelen. Geld wordt verdiend met de winkel waar je speciale voorwerpen kunt kopen die het gemakkelijker maken om Pokémon te vinden of sterker te maken. De privacyzorgen over de app zijn inmiddels grotendeels weggenomen.

7_11_16_pokemon2

Nederland

In Nederland is Pokémon Go officieel nog niet verkrijgbaar; vanwege overbelaste servers is de uitgave uitgesteld. Maar via een digitale sluiproute wordt het spel al massaal gedownload. ‘Cijfers zijn er niet, maar als ik kijk naar het aantal fans op Facebook schat ik dat zeker 100 duizend Nederlanders het nu spelen’, zegt René Paul van Dinter van de inderhaast opgerichte Pokémon Go fansite. ‘Als het er niet al 200 duizend zijn.’

Het levert wonderlijke taferelen op. Op de Dam in Amsterdam staart zo’n beetje heel havo 3 van christelijke scholengemeenschap Bogerman uit Sneek naar z’n telefoonschermpje. De scholieren zijn vandaag op schoolreis. Op het programma staan het Rijksmuseum en Madam Tussauds. Allemaal hartstikke interessant, vindt de 15-jarige Sjoerd Seffinga. Maar minstens zo leuk is het verzamelen van Pokémon onderweg. ‘Het stikt er hier van.’ De mentor slaat haar klas met verbazing gade. ‘Je had ze net in de rondvaartboot moeten zien. Ze waren alleen maar van die beestjes aan het vangen.’

Wonderlijker wordt het als een gebouw in het spel is opgenomen. Partycentrum Morshuis in Albergen (Overijssel) is bijvoorbeeld ongevraagd gebombardeerd tot zogenaamde Pokéstop, een plek waar Pokéballs en andere onmisbare items verdiend kunnen worden. ‘Het was hier een gekkenhuis dit weekend’, zegt eigenaar Edward Morshuis. ‘De bierglazen vlogen door de lucht. Iedereen was alleen maar met z’n telefoon op die dingen aan het jagen.’ Het café heeft inmiddels een Pokémonvrije zone ingericht. ‘We hebben niks tegen dat spelletje, maar het moet hier wel een beetje gezellig blijven.’

Slachtoffers


Het spel heeft zelfs al z’n eerste slachtoffers gemaakt. In Tilburg werden in de nacht van vrijdag op zaterdag drie twintigers van hun telefoon en geld beroofd, terwijl ze op jacht waren naar Pokémon. In de VS waarschuwt de politie voor overvallers die hun slachtoffers staan op te wachten op locaties die in het spel belangrijk zijn.

De politie in Amsterdam plaatste dit weekend een bericht op Facebook waarin spelers wordt geadviseerd vooral niet in groten getale politiebureaus af te struinen op zoek naar Pokémon. In Australië en de VS zijn sommige politiebureaus Pokéstop; ze worden platgelopen door gamers.

‘Dit is nog maar het begin’, zegt René Paul van Dinter van de Pokémon Go fansite. ‘Als het spel in Nederland officieel verkrijgbaar is, ontstaan hier dezelfde toestanden als in de VS.’ Neem de Amerikaan die Pokémon Go speelde terwijl zijn vrouw in het ziekenhuis lag te bevallen. Hij zette een screenshot online van zijn puffende echtgenote met een vrolijk Pokémon-monstertje in de hoek. Of de 19-jarige vrouw die op jacht naar een Pokémon aan de waterkant een lijk aantrof.

In Amsterdam hoopt de 26-jarige Mario Annes dat het spel geen al te grote proporties zal aannemen. ‘Het atelier van mijn vader is een Pokéstop. Die voorbijgangers zijn nu nog leuk, maar het moeten er niet te veel worden.’ Annes heeft pauze van zijn werk en is even langs de monumentale Muiderpoort op het Alexanderplein gelopen. De voormalige stadspoort is net als veel andere drukbezochte plekken in het spel opgenomen als ‘Gym’ – waar spelers hun Pokémon tegen elkaar kunt laten vechten.

‘De lol zit hem voor mij in de nostalgie’, zegt Annes. ‘Ik ben opgegroeid met Pokémon, het is leuk om al die karakters weer terug te zien.’ En vooruit, een beetje fanatiek is hij ook wel. ‘Dit weekend was ik op jacht in een park in Amstelveen. Daar kwam ik opeens een stuk of tien andere spelers tegen. We hebben gezellig tips uitgewisseld.’

Even verderop staat Allard de Graaf in een plantsoen (ook een Gym) zijn pas buitgemaakte Pokémon te testen. Hij laat het beest vechten met een Pokémon van een tegenstander. ‘Dit heb ik nog nooit gedaan, het lukt nog niet heel goed.’ Het is bijna zomervakantie, hij hoeft alleen nog langs school om zijn rapport te halen. ‘Kan ik de rest van de dag mooi oefenen.’

pokemon-go-nick_statt-screenshots-1.0

Pokémon Go voor beginners

Pokémon Go is een zogeheten ‘augmented reality-spel’ waarin spelers via hun scherm de Pokémon in de echte wereld kunnen zien. Wanneer je de camera van je telefoon ergens op richt kun je vanzelf een Pokémon op je scherm zien verschijnen. Het spel is sinds deze week te installeren.

Om een Pokémon te kunnen vinden moeten de spelers op pad gaan. De beestjes zijn namelijk op verschillende plekken te vinden. De app toont een plattegrond met daarop je huidige locatie. Wanneer je over straat loopt, verschijnt er regelmatig een Pokémonfiguur in je buurt. Bij water zal dat vaak een Pokémon van het watertype zijn en in het donker de vleermuisachtige Pokémon Zubat. De ene soort is zeldzamer dan de andere. Je zult echt op pad moeten om ze allemaal te kunnen vangen. Sommige Pokémon kun je uitbroeden in speciale eieren.

Om een Pokémon te vangen, tik je op het scherm. De app schakelt vervolgens de camera aan de voorkant van het toestel in en met behulp van augmented reality verschijnt het wezentje in 3D voor je neus. Op de plattegrond vind je ook Pokéstops. Die zijn geplaatst op vaste locaties, zoals bij monumenten. Als je daar vlakbij staat, kun je diverse gebruiksvoorwerpen verdienen, zoals eieren om uit te broeden.

Het is in de eerste plaats de bedoeling om zo veel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Met voldoende wezens stijg je een niveau. Op niveau vijf kun je je aansluiten bij een van de drie teams die om dominantie strijden: rood, blauw of geel. Die strijd vindt plaats bij de Pokémon Gyms.

Vreemde situaties
De politie in Amsterdam laat weten rekening te houden met vervelende situaties. ,,In het buitenland heeft het spel al voor de nodige problemen gezorgd. In Australië en Amerika werden politiebureaus overspoeld met mensen die een Pokemon wilden vangen die in het bureau geplaatst was”, schrijft de politie op Facebook. ,,We willen mensen met een hulpvraag graag zo goed mogelijk helpen zonder afleiding. Iedereen is natuurlijk welkom in een politiebureau, maar we willen vragen om hier rekening mee te houden.”

Naast de drukte roept de politie ook op om tijdens het spel wel te blijven opletten op straat. ,,Er zijn al diverse ongelukken gebeurd door mensen die zo met het spel bezig waren dat ze niet keken bij het oversteken.”

Jongens vinden lijk

In Baarn is door vijf jongens die Pokémon Go speelden in een vijver aan de Emmalaan het lichaam van een dode vrouw aangetroffen. Dat meldt De Gooi- en Eemlander. Een van de jongens zou in de vijver zijn gesprongen om het hoofd van de vrouw boven water te houden. De anderen sloegen alarm bij een nabijgelegen verzorgingshuis. Volgens de jongens is de vrouw nog gereanimeerd, maar bleek al snel dat ze was overleden, meldt de krant. Mogelijk gaat het om de bewoonster van het verzorgingstehuis. Bij de vijver zou ook een rollator zijn gevonden. De politie veronderstelt dat de vrouw zichzelf van het leven heeft beroofd.

Spelers op het spoor

In de jacht op Pokémon zijn meerdere mensen op en bij het spoor gaan lopen. Tussen Delft en Schiedam moesten treinen langzamer gaan rijden vanwege Pokemon Go spelers op het spoor. Bij Hattem heeft de politie maandagavond twee mensen van de rails gehaald. ProRail heeft contact gehad met Nintendo en wil dat de makers de Pokémon weghouden uit de buurt van de spoorlijnen. ”Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden”, zegt een woordvoerder.
Nintendo en The Pokémon Company hebben volgens ProRail “de plicht en de verantwoordelijkheid dat iedereen het spelletje leuk en gevarenvrij moet kunnen spelen”.

Door een spelletje achter de tralies

Een ander augmented reality stadsspel van GPS Play van een groep dertigers eindigde zaterdagmiddag in de ­cellen van de Brugse ­gevangenis. Ze waren per ongeluk met hun walkietalkies op dezelfde radiofrequentie beland als de museum­bewakers in de binnenstad.
Omdat tijdens het spel woorden als “dynamiet” en “wapens” vielen, sloegen de bewakers in paniek. Ze verwittigden de politie die meteen in actie schoot. “We kregen de melding een kwartier voor de opening van het EK-dorp op ’t Zand”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Logisch dus dat het even alle hens aan dek was.”

Al snel bleek dat er geen sprake was van een groep terroristen. Toch werd het groepje dertigers opgepakt en naar de cellen overgebracht. “In totaal hebben ze een tweetal uur bij ons gezeten”, zegt de korpschef. “Op andere dagen zou zoiets sneller afgehandeld zijn. Maar er was zaterdag heel wat te doen in Brugge, onze agenten hadden het erg druk.”

De organisator van het stadsspel nam de politie niets kwalijk. “Leuk is anders natuurlijk. Dit was voor ons wel vervelend”, zegt hij. “Maar goed, de politie moet natuurlijk ook zijn werk doen.”

Ook bij Pokemon Go worden al snel slachtoffer van het spelen omdat ze verdacht gedrag vertonen:

Politie helpt jongeren zoeken naar pokémons

Agenten hebben gisteren een aantal jongens geholpen met zoeken naar Pokémons. Dat laten zij weten op facebookpagina Politie Zuiderpark. ,,Het viel ons op dat een aantal jongens naar iets aan het zoeken waren.” Bij een tocht door het Zuiderpark besloten de agenten de jongeren te helpen. ,,Wij wilden het natuurlijk niet mislopen.” Na een zoektocht werden er meerdere gevonden. ,,Maar wat ons verbaasde, er schijnt er een in ons politiebureau te zitten.”

Bronnen: Nieuwsblad, Mashable, Independent, Volkskrant, Nu.nl, WCVB

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *