De politie werkt aan de ontwikkeling van een hypermoderne bril, die alarm slaat zodra verdachte personen of objecten in beeld verschijnen. Samen met de brandweer, het NFI en de Technische Universiteit wordt ingezet op de ontwikkeling van het opsporingssnufje, waarmee de held Iron Man overigens al drie films lang `rondvliegt’.?

Een aantal jaar geleden was er al het CSI The Hague project, waar TNO, TUDelft en een reeks andere partijen aan deelnamen. TUDelft bouwt hier nu oa met het NFI op verder:


De techniek die in Hollywood gefaket wordt, is onderzoeker dr. Stephan Lukosch?van de Technische Universiteit Delft namelijk in het echt aan het ontwikkelen. Alleen moet Lukosch nog `even’ zorgen dat digitale informatie over handige routes of objecten straks niet aan de binnenkant van een masker wordt geprojecteerd, maar op een ogenschijnlijk doodgewone bril. Vanaf december 2013 werkt de onderzoeker samen met de politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de brandweer aan deze zogenoemde `AR-bril’.

Het project neemt 2 jaar in beslag en wordt gefinancierd door de Nationaal Co?rdinator Terrorismebestrijding. Aan het einde van die periode ligt er als het goed is een hypermodern snufje van het kaliber Iron Man. ,,Hollywood loopt nou eenmaal altijd voorop,” relativeert Lukosch zijn `achterstand’ met een glimlach.?De bril zal in de toekomst de werkelijke en digitale wereld letterlijk met elkaar laten versmelten. Wie door de glazen kijkt, ziet alles zoals zijn eigen ogen dat waarnemen, alleen kan aan het beeld dat verschijnt informatie worden toegevoegd. Zo kunnen agenten de bril opzetten om mensenmassa’s te scannen op de aanwezigheid van criminelen of verdachte objecten, zoals wapens.

Neppistool

Als ??n van de twee in zicht komt, verschijnt daarover meteen informatie en wordt volautomatisch alarm geslagen. Hoe dat werkt, kan Lukosch nu al laten zien door een prototype van de bril op een neppistool te richten. Zodra dat in beeld verschijnt, springt een schermpje met informatie omhoog.?Forensisch experts kunnen het ding in de toekomst op hun beurt gebruiken om virtuele markeringen te zetten op een plaats delict, om te laten zien waar niet gelopen mag worden. Dat moet voorkomen dat sporen per ongeluk worden gewist. Wie een stap te veel zet, krijgt automatisch een waarschuwing.?Uiteindelijk zouden zelfs brandweermannen wat hebben aan de bril, die de weg naar de uitgang kan wijzen in een brandend huis, of aan kan geven waar die ene gevaarlijke brandstoftank staat. Lukosch: ,,Die laatste toepassing ligt nog heel ver in de toekomst, maar we denken er wel over na.”

Ook kan er gemakkelijker worden samengewerkt met collega’s op afstand. Een tweede, derde of zelfs tiende paar mensenogen kan op afstand met de brildrager meekijken, bijvoorbeeld om aanwijzingen te geven. ,,De mogelijkheden zijn onbegrensd.”?Lukosch kan zich zelfs voorstellen hoe uiteindelijk iedereen de uitvinding kan gebruiken, bijvoorbeeld bij woninginrichting. ,,Ik heb het afgelopen jaar zelf een huis gebouwd. Het was z? jammer dat ik deze techniek niet kon gebruiken om te zien hoe de tegels die ik wilde kopen, zouden staan.” Met de AR-glazen op de neus zou in een modelwoning kunnen worden uitgedokterd wat het beste staat. Zelfs de lichtinval kan worden nagebootst.

Verrekijker

Omdat de bril nu nog het formaat van een grote verrekijker heeft, volgt Lukosch met belangstelling de vorderingen van de makers van Google glass, het handzame hebbeding dat binnenkort op de markt komt. Hoewel die bril er gelikt uitziet, kan Lukosch hem nu nog niet gebruiken. De technologie is nog niet geavanceerd genoeg, mede omdat dragers van de Google glass omhoog moeten kijken naar een klein schermpje. Lukosch wil de virtuele wereld en realiteit ?cht een laten worden. ,,Wat wij doen is een beetje moeilijker, maar daardoor ook veel spannender. Dit project is een enorme uitdaging.”?Wat wij doen is moeilijker, maar daardoor ook veel spannender?-dr. Stephan Lukosch

Bron: Algemeen Dagblad (19 nov 2013)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *