Speciale ‘voorstellingen’ om burger te betrekken bij werk

Lieke Jongbloed Den Haag De politie gaat het theater in om met speciale ‘voorstellingen’ het publiek meer te betrekken bij het dagelijkse werk van agenten. Het korps sluit niet uit dat in de toekomst deze manier zelfs gebruikt gaat worden om vastgelopen onderzoeken nieuw leven in te blazen.

Met de eerste bijeenkomst op 9 november in het Theater aan het Spui in Den Haag krijgen de aanwezigen, die zich wel speciaal moeten aanmelden, al een exclusief kijkje achter de schermen in het onderzoek naar de dodelijke overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann.

lapidee

Zijn zaak Lapidee aan de Beeklaan werd op 25 april 2012 overvallen door twee mannen die met een wapen de goudsmid neerschoten. Vervolgens vluchtten de twee zonder buit de winkel weer uit om met een derde verdachte weg te rijden. Hierna volgde een ware klopjacht op het duo. De politie bracht al vrij snel zeer duidelijke foto’s naar buiten, die afkomstig waren van een beveiligingscamera.

De kille daad zorgde voor een schok in de samenleving. Dit staat bij zo veel mensen nog op het netvlies gebrand. Niet alleen in Den Haag, maar ook ver daarbuiten. Daarom hebben we hier als eerste voor gekozen, ook omdat we hopen dat uit de hele regio aanmeldingen komen , legt woordvoerster Chantal Marg?s uit.

De weduwe van Stratmann, die vanuit haar woning boven de zaak precies kon horen hoe haar man werd overvallen, is door de politie op de hoogte gebracht van de plannen en zal voor 9 november de presentatie persoonlijk te zien krijgen.

Deze overvallers waren tikkende tijdbommen. Ze schuwden geen dodelijk geweld om, op zoek naar buit, nog meer slachtoffers te maken, geeft de onderzoeksleider Ren? Smulders al mee als voorproefje op de uitleg over de klopjacht op de daders door het veertigkoppige team.

Op de avond in het theater zal de teamleider van het onderzoek zeer uitgebreid vertellen over de zaak die begon op het moment dat het angstige telefoontje van de weduwe binnenkwam. Ook komt er een rechercheur van de dienst forensische opsporing op het podium vertellen over de zaak en geeft daarbij een masterclass. Maar er zullen ook veel elementen zijn waarbij er interactie is met de zaal , vertelt Marg?s.

Hoewel de avond in het theater is gepland, zal de hele overval niet door echte acteurs worden nagespeeld. Wel worden er beelden vertoond rond het fatale schot. Kaarten zijn overigens gratis, maar moeten wel worden aangevraagd via een e-mail naar de politie. De aanmelders krijgen vervolgens een toegangsbewijs thuis met meer informatie over de avond.

De politie liet gisteren weten nog meer bijeenkomsten te plannen in de toekomst onder de naam Politie Den Haag Exclusief, waarbij spraakmakende onderzoeken worden belicht en wordt verteld over de vaak lastige afwegingen die de agenten moeten maken. Marg?s: We willen even afwachten of dit een succes wordt en dan ongeveer een keer per jaar zoiets organiseren. Het is niet uit te sluiten dat we hierbij ook nog niet afgeronde onderzoeken meenemen. Je kunt dit namelijk op verschillende manieren inzetten.

Bronnen:?De Telegraaf (13 okt 2015)

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *