www.politieonderzoeken.nl was een opsporingsblog dat werd opgezet door de politie Utrecht. De naam politieonderzoeken richt zich op de zogenaamde long tail van ernstige delicten. Op de site staat het opsporingsonderzoek – met foto?s en beschrijvingen – op een uitgebreide manier. Een mooi voorbeeld is het onderzoeksverslag van het TGO-team Sjaak Gerwig. Dit coldcase-team heeft een uitgebreid verslag geschreven inclusief luchtfoto?s en videobeelden van het plaats delict. Bezoekers van www.politieonderzoeken.nl kunnen op de onderzoeken reageren en vragen stellen over het onderzoek. Verder zijn bezoekers van harte welkom eigen tips, scenario?s en hypotheses in te sturen om zo een stuk onderzoekservaring te delen met anderen. Politieonderzoeken.nl is een medium om informatie, adviezen en tips te delen op een toegankelijke manier. Bijzondere en exclusieve politieonderzoeken kunnen onder de aandacht gebracht worden en het is een prima platform om nieuws en andere opsporingsgerelateerde berichten te publiceren.

Uitleg www.politieonderzoeken.nl op SBS 6:

Op politieonderzoeken.nl kan vooral gelezen worden en bestaat er de mogelijkheid een abonnement te nemen op een RSS-feed. Alle berichten, nieuwsitems en verslagen worden onder verschillende categorie?n ingedeeld.

Met de site zijn al de nodige successen behaald. Burgerrechercheurs hebben tips geleverd die een bijdrage hebben geleverd aan het moordonderzoek in Zwolle. Tevens is een scenario aangedragen in een cold case-onderzoek waar het rechercheteam niet aan had gedacht. Ook paragnosten doen volop mee en de politie krijgt technische aanwijzingen om de site te verbeteren.

In 2007 ontving dit initiatief de politie innovatie prijs ter waarde van 35.000 euro.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2007/03/29/toespraak-minister-ter-horst-bij-uitreiking-politie-innovatieprijs.html

Achtergrondartikel vanaf pagina 6 in Nyenrode NOW

Bron:
Volkskrant 1, Volkskrant 2, Volkskrant 3 NRC, AD, Stentor

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *