Huis in hand-gras_240

Op 24 april 2014 zijn vijf slimme sensorconcepten om het aantal woninginbraken te verminderen gepresenteerd aan politiechef Frans Heeres, portefeuillehouder High Impact Crime. Deze concepten zijn gebaseerd op bestaande technologie. Nieuw is dat ze een mix vormen van technologische en sociale innovatie. Ze zijn het eerste resultaat van een Challenge waarin MKB, politie en TNO hebben samengewerkt, gefaciliteerd door The Hague Security Delta (HSD).

?De nieuwe sensorconcepten sluiten aan bij het concept ClaimJeStraat, dat burgers activeert om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen straat. Bijvoorbeeld door individueel of collectief sensoren aan te schaffen om inbrekers te detecteren. De Slimme Sleutelchecker van SenseAnywhere?meldt bijvoorbeeld via een app dat je voordeur opengaat terwijl je niet thuis bent. Voor de domotica van morgen wordt een experiment opgezet met sensoren die weten hoe inbrekers te werk gaan en daarop automatisch kunnen acteren (www.tno.nl). De slimme deurbel eventueel gekoppeld aan een camera laat zien wie er aanbelt. De StreetSenseLight is een toepassing die de straatverlichting gebruikt voor meer veiligheid. En heeft iedereen in de straat een alarm, dan is het misschien een idee om deze te koppelen om inbrekers uit de straat te weren (www.centric.eu).

Van concept naar product

Om deze concepten ook daadwerkelijk tot werkende innovatie om te zetten is meer nodig dan het idee alleen. Directeur Ida Haisma van het nationale veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) wil het bedrijfsleven de kans bieden om bij een of meerdere ontwikkelingstrajecten aan te sluiten. In een volgend HSD-caf? worden de ontwikkelde sensorconcepten daarom aan een breder publiek gepresenteerd en kunnen ook nieuwe bedrijven aansluiten voor het optimaliseren van hun producten en diensten om de heterdaadkracht van de politie te vergroten en de weerbaarheid van de bewoners te versterken.

Bron: TNO

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *