Waaks is een samenwerkingstraject tussen politie, gemeente en hondenbezitters om de veiligheid in de wijk te verhogen en woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van criminaliteit tegen te gaan.

Hondeneigenaren lopen dagelijks, vaak op gezette tijden op straat en kennen hun eigen wijk goed. Zij herkennen daardoor ook sneller verdachte situaties, zoals personen in de tuin van de buren terwijl deze van huis zijn. Of personen die opvallend in auto?s of woningen kijken. Als gemeente kunt u daarom aan de hondenbezitters vragen om de ogen en de oren van hun wijk te zijn en mee te doen aan Waaks.

Meedoen aan Waaks betekent dat hondenbezitters extra alert zijn op verdachte situaties en deze situaties melden bij de politie. Hierdoor kan de politie snel handelen wat de pakkans vergroot. Het is van belang dat de hondenbezitters niet zelf ingrijpen bij een verdachte situatie, maar dat zij de politie bellen. Hun eigen veiligheid staat uiteraard voorop. Dit geldt voor alle buurtpreventie initiatieven.

Hoe werkt het?

Gemeenten nodigen hondenbezitters uit voor een startbijeenkomst. Daarna kunt u via een nieuwsbrief contact houden met de deelnemers van Waaks over de situatie in de wijk en natuurlijk de resultaten van Waaks.

Waaksdeelnemers krijgen van de politie een training in het signaleren van verdachte situaties en het onthouden van signalementen. Ook is er aandacht voor de veiligheid van de hondenbezitter. Politie en hondenbezitters houden in het project Waaks vaak rechtstreeks contact. De politie laat ze weten wat er met hun melding is gedaan.

Deelnemers

Waaks is niet alleen voorbehouden aan hondenbezitters. Ook deelnemers van buurtpreventieprojecten of Burgernet kunnen deelnemen. Het voordeel is dat deze mensen bekend en bereikbaar zijn en al betrokken bij de veiligheid en leefbaarheid in de buurt.

Ook niet georganiseerde burgers kunnen waaks zijn. In de gemeente Huizen bijvoorbeeld kent men burgerparticipanten: individuele burgers die actief bijdragen aan de veiligheid. Ook zij krijgen een workshop met tips en uitleg van de politie.?Tijdens de bijeenkomst geven politie en gemeente meer uitleg over het project. U wordt meegenomen in de geheimen van het signaleren, opsporen en herkennen van verdachte situaties. Uiteraard is er ook voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Meedoen is vrijwillig.

Effectiviteit

Er zijn geen cijfers beschikbaar waaruit blijkt dat Waaks een direct positief effect heeft op de inbraakcijfers. Gemeenten passen dit middel toe in combinatie met andere interventies. De inzet van Waaks leidt vaak wel tot meer meldingen bij de politie, maar het is niet te herleiden of deze meldingen ook voor meer aanhoudingen zorgen. Waaks lijkt een positief effect te hebben op de sociale cohesie en veiligheidsbeleving. Bewoners ervaren meer betrokkenheid en meer sociale controle in de wijk.

Voorbeelden

Bronnen: Politie.nl,?CCV

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *