lend your eyes

Een wereldwijde aanpak van dierentuinen tegen de illegale handel in wilde dieren, en nu is er de app Wildlife Witness (iOS, Android) voor iedereen die iets opmerkt.

Illegale dierenhandel is de op drie na grootste criminele handel in de wereld. Na drugs, nepartikelen en mensenhandel. Het wereldwijde netwerk Traffic en de Australische Taronga Zoo zijn een campagne gestart, waarbij ze het publiek hulp vragen in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. De Engelse Chester Zoo neemt het initiatief om de bewustwording in Europa te vergroten en de San Diego Zoo doet dat in de VS. Deze dierentuinen trekken samen jaarlijks 6.6 miljoen bezoekers.

Naar schatting gaat er jaarlijks tussen de 8 en 10 miljard dollar om in de stroperij

Met de app Wildlife Witness kunnen toeristen en de lokale bevolking alles rapporteren wat wijst op illegale handel in dieren. Een gekooide beer of ivoor op een markt bijvoorbeeld. Via de app kunnen foto?s, locaties of incidenten worden doorgegeven aan Traffic, de organisatie die handel in wilde dieren in kaart brengt.

wildlife1 wildlife2?wildlife3?wildlife4

Dat het er niet goed uitziet voor diverse diersoorten, blijkt uit het onderzoek Global Impacts of the Illegal Wildlife Trade. De dieren worden gevangengenomen of gedood voor de vervaardiging van traditionele medicijnen, culinaire specialiteiten, hoorns, slagtanden, modeaccessoires of als huisdieren.

Wild Witness | Help stop illegal wildlife trade

De straatwaarde van een kilo ivoor kan oplopen tot 2200 dollar in Bejing

Naar schatting gaat er jaarlijks tussen de 8 en 10 miljard dollar om in de stroperij. De illegale handel in ivoor is sinds 2007 verdubbeld en meer dan 3 keer groter dan tijdens de laatste piek in 1998. De straatwaarde van een kilo ivoor kan oplopen tot 2200 dollar in Bejing. En op de Chinese zwarte markt gaat een hoorn van de neushoorn voor 66.000 dollar per kilo van de hand. Olifanten en neushoorns zijn de meest gestroopte dieren.

De verwachting is dat met behulp van de app de hoeveelheid informatie over de handel flink zal groeien, zodat het probleem beter in kaart gebracht kan worden. De data kunnen helpen om het handhavingsbeleid te verbeteren. Dat kan bijdragen aan grote veranderingen die hard nodig zijn om bedreigde diersoorten voor uitsterven te behoeden.

Criminologie en illegale handel in wilde dieren
Hoe denken criminologen over stroperij en de illegale handel in wilde dieren? Criminoloog Daan van Uhm vindt het belangrijk dat het probleem van de illegale handel in bedreigde diersoorten prioriteit krijgt in Europa. In Nederland zouden de politie, de douane en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) meer kennis en informatie moeten gaan uitwisselen. Lees het interview met Daan van Uhm in Toezine.
De Amerikaan Andrew Lemieux doet onderzoek in Afrika naar de illegale jacht op wilde dieren in beschermde natuurgebieden. Lemieux, die in Afrika politiemensen traint om wildlife crime te bestrijden, zegt in een interview in Secondant: ?Ik help rangers en politie om de juiste data te verzamelen, die data slimmer gebruiken, patrouilles plannen op basis van data-analyse en rechtszaken onderbouwen met bewijslast.?

Bronnen: Secondant

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *