trust-me2

Vakanties boeken via internet is de laatste jaren flink toegenomen. Via het internet kan je vakantiehuizen boeken in alle uithoeken van de wereld. Waar de consument vroeger haar toevlucht nam bij reisbureaus, struint men tegenwoordig het digitale web af om een reis te boeken. Maar omdat het zo populair is geworden om via het internet een vakantie te boeken, hebben de digitale oplichters hun pijlen ook gericht op de toeristische sector. Daardoor kan een boeking via internet helaas ook verkeerd aflopen. De oplichters gaan soms zo geraffineerd te werk, dat niet meer van echt te onderscheiden is.

airbnb2

Airbnb
Een van de mogelijkheden is te huren via Airbnb. Via lokale verhuurders van huizen, appartementen van vakantiewoningen, kan je in 190 landen een accommodatie regelen. De betaling voor vakantiehuizen verloopt altijd via de website en Airbnb houdt het geld vast tot 24 uur na het inchecken van de huurder. Irene boekt via Airbnb een wintersportwoning. Alles ziet er goed uit en ze gaat over tot het reserveren van de woning. Na de bevestiging van de boeking krijgt ze nogmaals een email die, zoals het lijkt, weer afkomst is van Airbnb afkomstig. In de email staat dat de betalingsinstructies gewijzigd zijn en dat via een bankoverschrijving betaald moet worden. Irene maakt het geld over naar Engeland, maar hoort daarna niets meer. De mail, hoe echt die er ook uit ziet, blijkt nep en Irene is haar geld kwijt. Omdat de betaling niet via de website van Airbnb is gelopen, kan Airbnb helaas niets voor haar betekenen. Airbnb waarschuwt ook op haar site voor deze vorm van oplichting.

HomeAway
Een andere mogelijkheid om vakantiehuizen te huren is via de bemiddelingssite HomeAway. De huizen die erop staan zijn ook van particulieren. HomeAway werkt iets anders dan Airbnb, want ze zorgt ervoor dat de vakantieganger en de huizenverhuurder met elkaar in contact komen. Petra heeft wel zin in een vakantie naar Itali? en vindt het ontzettend leuk vakantiehuis via HomeAway. Ze betaalt duizenden euro’s voor een vakantiehuis dat, daar komt ze pas achteraf achter, helemaal niet bestaat. Ze kan fluiten naar haar geld. Omdat de boeking wel volgens de richtlijnen van HomeAway is gebeurd, krijgt ze nog wel een gedeelte van haar schade vergoed.

Meldingen bij de politie
Het laatste jaar zijn er bij de politie circa 30 meldingen over HomeAway binnengekomen. Over Airbnb zijn er bij de politie slechts enkele klachten bekend. Beide bedrijven geven er hoge prioriteit aan om ervoor te zorgen dat de website zo veilig mogelijk is. Als u benaderd wordt door een verdacht persoon, meldt dit bij de betreffende website.

Beide organisaties hebben? een statement gegeven.

Statement Airbnb
?De veiligheid van onze community is topprioriteit voor Airbnb. Om veilige transacties tussen onze hosts en gasten te waarborgen, is het essentieel dat klanten alleen via Airbnb?s beveiligde website betalen voor reserveringen. Wij zullen klanten nooit vragen om te betalen via email – alle rechtmatige betalingen op Airbnb vinden plaats via onze website. Daarnaast hebben wij op 4 augustus een nieuwe veiligheidsfunctie ge?ntroduceerd: de geanonimiseerde e-mail dienst. Dit maakt het nog moeilijker om misbruik te maken van het Airbnb systeem. (meer informatie over de anonieme e-maildienst vindt u hier.?Om ervoor te zorgen dat onze klanten hiervan goed op de hoogte zijn, informeren wij hen hier regelmatig over. Als een klant ooit een email ontvangt waarin om een betaling wordt gevraagd, of wordt benaderd door een verdacht persoon, is ons advies om dit zo spoedig mogelijk te melden bij onze klantenservice, die 24/7 beschikbaar is. Voor het aanpakken van dit soort meldingen en om onze community te beschermen, hebben wij een speciaal ?Trust & Safety? team.?

Verkort Statement HomeAway
“Phishing is een bekende vorm van internetfraude en de vakantiesector is een aantrekkelijk doelwit. De meest bekende phishing truc begint helaas bij de verhuurder van een woning, wiens gegevens bij de oplichter bekend zijn. Met deze informatie doen de oplichters zich voor als de verhuurder en heeft contact met de huurders. Omdat oplichters de persoonlijke emailaccounts van verhuurders aanvallen is volledige uitsluiten van deze vorm van oplichting onmogelijk. Sinds 9 april heeft HomeAway een Secure Communications gelanceerd. Deze service maakt het mogelijk dat verhuurder en huurder met elkaar anoniem met elkaar kunnen emailen. Het emailadres van beide mensen wordt niet bekend gemaakt. Verder heeft HomeAway ook een Online security Center met alle informatie inzake verhuur en betaling. ?Meer informatie.

De volledige statement van HomeAway kunt u hier downloaden.

Bronnen: Tros Opgelicht, Wired

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *