twitter whale (2)

Blue Sarea Samenzoeken <[email protected]>veronikaWhale: dat is de naam van een internethype die flink wat paniek veroorzaakt in Rusland, Kazachstan, Kirgizie, Oekraine, Bulgarije en sinds kort ook in de rest van de wereld. Het spel zou tieners aanzetten tot zelfmoord en al honderden levens hebben geeist volgens bepaalde media en bloggers. Het lijkt begonnen te zijn met een zelfmoord cultgroep onder de naam F57 dat merkte dat dit fenomeen onder tieners wel aansloeg. De beheerder Filip Lis wilde alleen wat extra verkeer naar de website trekken, maar het liep uit de hand. Het eerste slachtoffer lijkt de Russische tiener Rina Palenkova te zijn die zelfmoord pleegde en vlak voor haar dood een foto plaatste van een walvis die ze in haar arm had gekrast.

Bekijk bijvoorbeeld het advies van politie in onderstaande TikTok video:

https://vm.tiktok.com/ZMJkWXFBL/

Het spel wordt wel een dodelijke cocktail van beïnvloedingsstrategieën genoemd, omdat het heel vernuftig in elkaar zit. De enige manier om het te spelen is om je aan te melden in een vage groep bij een “spelleider” die je elke dag een gevaarlijke opdracht geeft. Die opdrachten worden steeds gevaarlijker en zieker, maar die krijg je alleen te horen als je fotobewijs inlevert bij de spelleider. Omdat je ook iets op je telefoon moet installeren (er wordt gesproken over een “app”) wordt er ook gespeculeerd dat die zogenaamde app een virus is dat al je bestanden op je telefoon gijzelt (met ransomware) of kopieert, waardoor je chantabel wordt en je moeilijk uit de game kunt ontrekken.

BlueWhale01 BlueWhale00

De Russische politie onderzoekt of de zelfmoord van twee tienersmeisjes verband hebben met het Blue Whale spel dat op Instagram, Facebook en VKontakte (het Russische facebook) voor veel paniek zorgt. In het spel, dat tot nog toe vooral gespeeld lijkt te worden in Rusland en enkele oud-Sovjet republieken, zouden jongeren door bepaalde hashtags te gebruiken, in contact komen met een ‘curator’ die vervolgens vijftig dagen lang opdrachten geeft. Luister naar melancholische muziek, of Kras een walvis in je arm. De vijftigste en laatste opdracht zou ‘pleeg zelfmoord’ zijn. Wie eerder uitstapt, wordt bedreigd. De krant verwijst naar de zelfdodingen van Veronika Volkova (16) en Yulia Konstantinova (15) maar meldt ook (onbevestigd natuurlijk!) dat het spel al honderden levens heeft geeist. De maker van het spel zou ene Filip zijn, een (inmiddels 19-jarige) jongen uit Moskou die in 2015 online schreef dat sommige mensen toch maar afval zijn. Filip zit al een tijdje vast vanwege mogelijke betrokkenheid bij 17 zelfdodingen

Hoe dan ook, wie de hashtags bekijkt, ziet veel foto’s van zelfverminking. Maar klopt het? Onderzoekers van Global Voices, een groep censuurbestrijders, zeggen dat slechts een geval aan het spel te koppelen is. Volgens hen is geen sprake van ‘massale verspreiding’ en is het weer een typisch internetverhaal: de wildste verhalen maar zelden echt bewijs. Hoe dan ook, de politie zegt dat Veronika onlangs een foto van een blauwe walvis plaatste. In veel landen waarschuwt de politie uit voorzorg voor de game en er wordt veel over gepraat. In een aantal landen zijn er echter ook al gevallen die wel degelijk aan de game te relateren zijn.

BlueWhale BlueWhale2

De Blue Whale Challenge, een Facebook-spel dat in Rusland al tot meerdere zelfdodingen heeft geleid, lijkt nu ook in Engeland populair te zijn. De West Yorkshire Police waarschuwde vorige week in ieder geval voor de gevaren ervan. We would urge parents and guardians to remain vigilant and monitor your child’s use of the internet. Op de laatste dag is de opdracht vaak om ergens vanaf te springen. Enkele tientallen Russische kids deden dat naar verluidt al.

Er doen verschillende lijsten de ronde over de 50 uitdagingen die je in 50 dagen moet doorlopen, onder leiding van een “spelleider” waar je je bij moet aanmelden en na elke challenge fotobewijs moet inleveren voordat je de volgende stap kunt maken. Hieronder een lijst van de Blue Whale Game, die ook wel onder namen als A Silent House, A Sea of Whale, Wake Me Up at 2.40 am de ronde doet, zoals die op Reddit te vinden was en vertaald is uit het Russisch, waar het in 2015 allemaal begonnen lijkt te zijn:

1. Carve with a razor “f57” on your hand, send a photo to the curator.
2. Wake up at 4.20 a.m. and watch psychedelic and scary videos that curator sends you.
3. Cut your arm with a razor along your veins, but not too deep, only 3 cuts, send a photo to the curator.
4. Draw a whale on a sheet of paper, send a photo to curator.
5. If you are ready to “become a whale”, carve “YES” on your leg. If not, cut yourself many times (punish yourself).
6. Task with a cipher.
7. Carve “f40” on your hand, send a photo to curator.
8. Type “#i_am_whale” in your VKontakte status.
9. You have to overcome your fear.
10. Wake up at 4:20 a.m. and go to a roof (the higher the better)
11. Carve a whale on your hand with a razor, send a photo to curator.
12. Watch psychedelic and horror videos all day.
13. Listen to music that “they” (curators) send you.
14. Cut your lip.
15. Poke your hand with a needle many times
16. Do something painful to yourself, make yourself sick.
17. Go to the highest roof you can find, stand on the edge for some time.
18. Go to a bridge, stand on the edge.
19. Climb up a crane or at least try to do it
20. The curator checks if you are trustworthy.
21. Have a talk “with a whale” (with another player like you or with a curator) in Skype.
22. Go to a roof and sit on the edge with your legs dangling.
23. Another task with a cipher.
24. Secret task.
25. Have a meeting with a “whale.”
26. The curator tells you the date of your death and you have to accept it.
27. Wake up at 4:20 a.m. and go to rails (visit any railroad that you can find).
28. Don’t talk to anyone all day.
29. Make a vow that “you’re a whale.”
30-49. Everyday you wake up at 4:20am, watch horror videos, listen to music that “they” send you, make 1 cut on your body per day, talk “to a whale.”
50. Jump off a high building. Take your life.

In India vertelt een slachtoffer zijn verhaal:


Bronnen: KnowYourMeme, CopsInCyberspace, Het Laatste Nieuws, Somersetlive, Higgypop

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

One Response to Blue Whale Challenge

  1. […] TikTok. Het korps waarschuwt voor afpersing en mentale dwang om mee te doen. De challenge, in 2017 al in het nieuws, is niks meer dan nep, maar heeft her en der op de wereld wel tot slachtoffers geleid. Volgens de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *