b9

Alexis Madrigal, redacteur bij Atlantic betwijfelt het nut van burgeropsporing:

“Even if we were to admit that Reddit was ‘more efficient’ in processing the influx of media around the bombing, which would be a completely baseless speculation/stretch/defense, it still wouldn’t make sense to create a lawless space in which self-appointed citizens decide which other citizens have committed crime,”

Ook wil hij het geen burgeropsporing noemen, maar ook geen burgerjournalistiek omdat het volgens hem met journalistiek niets te maken heeft. User generated content dekt de lading beter, omdat journalistiek net als opsporing een term voor professionals is die moeten voldoen aan bepaalde standaarden (hoewel dit bij journalistiek steeds vaker te betwisten valt). Onomstotelijk is in ieder geval dat burgers in toenemende mate een belangrijke rol spelen in de? genetwerkte journalistiek, maar ook in de genetwerkte opsporing.?

Zelfcorrrectie van de crowd?

Het zelfcorrigerende vermogen op Reddit was in ieder geval niet al te groot, slechts een enkeling wees de Reddit groep op Richard Jewell die in 1996 bij de Olympische spelen van Atlanta onterecht werd beschuldigd van het plaatsen van een bom en gefileerd werd in een publiek tribunaal op internet en de media. Of de Netwton school shooting zaak waarin de verkeerde Ryan Lanza werd opgezocht via Facebook. Slechts een enkeling verwijderde zijn berichten, zoals een Redditor die onterecht een moeder aanwees als verdachte, welke later gewoon met haar gezin een onschuldige toeschouwer bleek te zijn. Reddit gaf zelf op een gegeven moment een richtlijn en adviseerde tips vooral direct naar de FBI te sturen en niet online te plaatsen:

?Do not make any images viral,” the top of one thread reads. “It’s bad enough certain news sources covering this are pointing out the people we notice, we need to remember, any information should go to the FBI and nowhere else.”

Een andere Redditor suggereerde om een ?whitelist? te maken met mensen die weliswaar met rugzak gesignaleerd waren, maar onschuldig bleken. Geen ?witch hunt? maar een ?innocent hunt? noemde hij het.

b91

Toen de FBI de echte verdachten aanwees werd er op diverse social media, zoals ook de ?Find Boston Bombers??groep op Reddit, strak gemodereerd en werden berichten over andere daders verwijderd. Ook werd in die groepen besproken dat zo?n klopjacht nooit meer op deze manier zou moeten plaatsvinden, maar niemand gaf een suggestie over hoe dit te voorkomen. De ironie wil dat Reddit zelf later ook nog gehackt werd om hun werk juist tegen te gaan.

Charlie Beckett, voorzitter van de journalistieke denktank POLIS, vertelde de BBC dat publieke opsporing niet te stoppen is.?There’s nothing you can do about it,” zei hij.”You can’t lock down the internet like you can lock down part of Boston. You have to live with that.” ?The only hope was that this very public and damaging mis-identification serves as a lesson to those eager to be “first” with new information online?.

Hij noemde het een soort online mediawijsheid cursus waarin mensen leren om dit soort domme dingen niet meer te doen. Hij verwacht dat naming?& shaming zich meer en meer zal keren tegen de mensen die onterecht namen van verdachten noemen.

Bekijk een voorbeeld van onderzoek naar de geruchtenstroom in de Boston Marathon aanslag:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *