De bendeleden in San Francisco stuurden elkaar een waarschuwing via twitter met de tekst: ‘Een van ons is een verklikker’. Ze wisten niet dat hun tweets werden gevolgd door de politie. Rechercheurs leunden rustig achterover en noteerden alle belastende informatie.
Twitter en Facebook zijn populair onder Amerikaanse bendes. Daardoor worden ze een belangrijke informatiebron voor de politie. ,,Je leert er mensen door kennen van wie je nog nooit had gehoord,” zegt Dean Johnston van het Bureau voor Drugsbestrijding in Californi?. ,,Je leert hoe ze zich organiseren, je brengt hun netwerk in kaart.” In het geval van de verdachte informant leidden tweets naar drie andere bendeleden die meteen konden worden opgepakt wegens drugshandel.
Bedreigingen
Bendes waren al te vinden in chatrooms en op sociale netwerksites zoals MySpace, maar Twitter en Facebook zijn ‘hot’. Daar kunnen ze snel iemand bedreigen, opscheppen over misdrijven, informatie uitwisselen over andere bendes en met anderen ‘netwerken’. ,,Er lijkt geen rem op te zitten. Zij kloppen zich op de borst als ze iemand hebben neergeschoten,” zegt rechercheur Johnston.
In een klopjacht op een Californische bende komt bijna alle bewijslast van accounts op Facebook. De komende weken worden er arrestaties verricht. ,,Als je eenmaal in zo’n netwerk op Facebook zit, is het betrekkelijk eenvoudig.” Met een gerechtelijk bevel krijgen agenten ook alle medewerking van beheerders van Twitter en Facebook.
Hoeveel bendeleden Twitter en Facebook gebruiken, is onbekend. Amerikaanse politiekorpsen praten er niet graag over omdat zij niets willen prijsgeven over de technieken die ze gebruiken. De moeilijkste klus is het achterhalen van de echte identiteit van de Twitter-gebruiker. Bendeleden gebruiken bijnamen, niet hun echte naam. ,,Ook de boodschap is niet altijd meteen duidelijk,” zegt David Anguiano van de politie van Los Angeles County.
Bendes als de Crips, Bloods en MS-13 gebruiken al jaren MySpace om met foto’s en video’s al hun ‘prestaties’ breed uit te meten. Er staan ook berichten op voor en over rivaliserende bendes. Op accounts op Facebook van bijvoorbeeld de bende MS-13 zijn video’s te zien van vermoorde leden van de concurrerende 18th Street-bende. Ondanks waarschuwingen uit eigen kring dat de politie zeker zal meekijken, worden de beelden niet weggehaald. ,,Bendeleden scheppen altijd zo graag op over hun daden. Dat is ons grote voordeel. Ze willen schouderklopjes, meer aanzien en een grotere status, dus moet je er mee naar buiten komen. En dan komen ze in de problemen,” zegt politiechef David Anguiano.
Social Media Mobsters:
Bronnen: AD, Huffington Post, Tesh