Nederland zou door cybercriminelen steeds vaker worden genoemd als plek om te vermijden of omzeilen bij online illegale praktijken.

Dat melden Mark van Staalduinen van kenniscentrum TNO en Roeland van Zeijst van de Nationale Politie in het rapport European Cyber Security Perspectives 2015.

Nederland zou veel worden genoemd op fora op het zogenoemde darknet, dat enkel met de versleutelde TOR-browser te bezoeken is. Cybercriminelen zouden elkaar op de fora waarschuwen niet vanuit Nederland of via Nederlandse verbindingen te opereren, volgens het rapport uit angst voor opsporing.

In het rapport wordt besproken hoe de High Tech Crime Unit van de politie een rol speelde bij het oprollen van illegale zwarte markt Silk Road 2.0. De eerste versie van die online zwarte markt op het darknet werd in 2013 opgerold, waarna een nieuwe versie ontstond.

Die versie werd enige tijd in Nederland gehost, waardoor de site opgerold kon worden en de oprichter werd gearresteerd. Na het oprollen van Silk Road 2.0 en vergelijkbare sites Black Market Reloaded en Utopia zouden cybercriminelen elkaar meer zijn gaan waarschuwen voor Nederland.

Digitale lokfietsen

In hetzelfde rapport legt KPN uit hoe het zogenoemde ‘Honeypots’ gebruikt om zelf zo goed mogelijk bij te blijven met cybercriminelen. Honeypots laten zichzelf volgens de provider het best beschrijven als het digitale equivalent van de lokfiets.

De Honeypots zien er uit als kwetsbare systemen, maar zijn eigenlijk bedoeld om cybercriminelen in de val te lokken. KPN heeft in 2014 verschillende soorten en gradaties honeypots verspreid. Van simpele honeypots om de interesse van cybercriminelen te peilen, tot geavanceerde versies om de werkwijze van cybercriminelen in kaart te brengen.

Op die manier kan het netwerk volgens KPN beter worden beschermd tegen aanvallen en misbruik. In 2015 worden er volgens de provider meer machines met verschillende soorten honeypots geplaatst.

TNO publiceerde in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Team High Tech Crime van de politie en KPN de tweede editie van het jaarlijkse European Cyber Security Perspectives?rapport.

Met de European Cyber Security Perspectives publicatie krijgt u inzicht in de recente ontwikkelingen, initiatieven en successen op het gebied van cyber security, cyber crime en cyber resilience. In de nieuwe editie laat TNO onder meer haar licht schijnen op de actuele ?trends to watch? en de almaar toenemende rol van?threat intelligence in het cyber domein. Op aanvraag zijn ook gedrukte exemplaren beschikbaar.

Bronnen: Nu.nl

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *