photofitmeStelt u zich voor: u bent getuige van een diefstal en enige tijd later wordt u door een agent ondervraagd over de situatie. De agent vraagt u een beschrijving te geven van het uiterlijk van de dader. U kunt eenvoudig aangeven welke kleur kleding hij aanhad, maar… wat hoe zag zijn gezicht eruit? U herinnert zich dat hij blank was, donker haar had en ergens in de twintig zal moeten zijn, maar u kan niet onder woorden brengen wat zijn gelaatskenmerken zijn.

In de politiepraktijk en ook vanuit de wetenschap is dit probleem al jarenlang onderkend. Het is een probleem dat alle ooggetuigen ervaren. Niet alleen moet je het gezicht terughalen in je geheugen, je moet het ook nog onder woorden brengen. Beide taken zijn zeer moeilijk en daarom is er een app voor ontwikkeld. Niet meer wachten tot je in het politiebureau door een boek kan bladeren of wachten tot een tekenaar een schets maakt.?De Photofit methode houdt in dat beeldkenmerken van een gezicht worden gecombineerd (ogen, neus, haar) waarmee een volledig gezicht geconstrueerd kan worden. Maar ook deze methode kent gebreken. Het menselijk brein onthoudt niet zomaar onderdelen van een gezicht zoals een neus of mond. De PhotoFit Me app daagt je daarom ook uit om je cognitieve vermogen te testen door eens te proberen om een beroemdheid (of jezelf) te construeren middels de app.photofitme

Prof Graham PikeAl enige jaren oud, maar in het kader van opsporing zeer relevant is de PhotoFit Me app van de Open universiteit van forensische psychologie in Engeland. De app is bedacht door professor Graham Pike die gespecialiseerd is in ooggetuige verklaringen en het identificeren van daders op basis van gezichtsherkenning. Hij heeft een verleden in de politiewereld waar hij bij de?West Yorkshire Police werkte aan videosystemen. Hij werkte ook aan E-FIT-V technologie?n (Electronic Facial Identification Technieken) waarmee computers in staat worden gesteld een compositiefoto volledig in kleur te maken op basis van getuigenverklaringen, een techniek die veel in BBC’s CrimeWatch (de Engelse Opsporing Verzocht) wordt toegepast.

Je kunt de app downloaden voor iPhone of Android, maar hem ook uitproberen achter de computer.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

One Response to App: Met PhotoFit je eigen compositiefoto

  1. Evelynn schreef:

    het werkt niet bij mij want ik druk altijd in: photofitme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *