samentegeninbrekersIn april 2011 stond er een interessant artikel van Jan van den Hout in het Brabants Dagblad. De titel van het artikel luidde: ?Wijkcontroles Meer verdachten aangehouden dan in heel vorig jaar – Politie lost meer woninginbraken op?. Deze blog is een weergave van het artikel aangevuld met achtergrondinformatie.

De politie Maasland heeft dit jaar al meer woninginbraken opgelost dan heel vorig jaar. Voornaamste oorzaak van dit succes is volgens recherchechef Paul van Maren de groeiende bereidheid bij burgers om verdachte situaties in hun buurt te melden.

Samen tegen inbrekers campagne op Omroep Brabant

Het aantal woninginbraken stijgt landelijk en ook in de regio Maasland nog steeds. Van 688 heel vorig jaar tot 244 in de eerste vier maanden van dit jaar. Toch zijn er dit jaar in de regio Maasland tot op heden al meer woninginbraken opgelost dan in heel vorig jaar. Werden vorig jaar 33 woninginbraken opgehelderd, nu ligt het oplossingspercentage al op bijna zestien procent (40 woninginbraken). In totaal zijn dit jaar door de politie reeds twaalf verdachten aangehouden van woninginbraken. En op de zeer korte termijn wordt nog een aantal aanhoudingen verwacht, meldt recherchechef Paul van Maren.

Volgens Van Maren en wijkagent Anton Verstraten van Ussen zijn behalve de permanente aandacht van politie en recherche vooral projecten als ‘Samen tegen inbrekers’ debet aan dit succes. Op een website met de titel www.Samentegeninbrekers.nl kunnen inwoners tegenwoordig precies bijhouden, hoeveel keer per week in hun buurt is ingebroken. Dat alles om de mensen meer alert te maken op woninginbrekers.

Van Maren onderstreept nog maar eens het belang van het melden van verdachte situaties: “Maar een op de negen mensen meldt een verdachte situatie in hun straat. Geeft het aan ons door als ze iemand zien die daar niet thuishoort. Terwijl 85 procent van alle onze aanhoudingen op heterdaad komen van dat soort meldingen. We hebben als politie die burger dus keihard nodig in de strijd tegen inbrekers.”

Campagne samen tegen inbrekers

De politie probeert ook met wijkafzettingen, de zogeheten roadblocks dit bewustzijn onder de burgers te verhogen. Afgelopen maand was er een afsluitende informatie-avond op het politiebureau voor alle wijk- en dorpsraadsleden en andere vrijwilligers die tijdens de afgelopen donkere dagen meehielpen bij die wijkafzettingen.
Exacte cijfers hebben ze er niet van, maar Van Maren en Verstraten zeggen er van overtuigd te zijn dat de politie de afgelopen maanden door die avondcontroles meer gebeld is over verdachte situaties. Er werkten behalve 84 politiemensen en 42 toezichthouders, 126 burgers mee aan die wijkcontroles. Ook de mobiele Keet van BrabantWonen was present en burgemeester Herman Klitsie van Oss kwam een kijkje nemen.

In totaal zijn 5250 mensen gecontroleerd. Van Maren: “Dat bij die controles aan al die 5250 mensen is gevraagd eens zelf naar de inbraakgevoeligheid van de eigen woning te kijken en verdachte situaties te melden, heeft toch een olievlekwerking. Zo iemand vertelt behalve thuis misschien ook op het feestje zaterdagavond dat die is gecontroleerd.”
Door wijkagent Anton Verstraten werd in Ussen dit jaar voor het eerst een proef gehouden, waarbij de politie samen met vrijwilligers de buurt introk. Om bij mensen aan te bellen en hen te wijzen op inbraakgevoelige situaties, zoals de kliko onder het slaapkamerraam en de breedbeeldtelevisie die van buitenaf breeduit te zien is.

Die proef wil de politie later in het jaar, wanneer het weer vroeg donker wordt, uitbreiden naar de andere wijken. Ook wordt doorgegaan met de wijkcontroles. “Want dat oplossingspercentage van 16 procent is best hoog. Dat moeten we zien vast te houden”, aldus Van Maren. Landelijk ligt het oplossingspercentage op acht procent.

Rapport woninginbraken Politieacademie

Rapport “Besmettelijke woninginbraken”

View more documents from frank.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *