De Self Evident app is een voorbeeld van hoe burgers een eigen opsporingsdossier kunnen maken vanaf het plaats incident. Als getuige of slachtoffer kunnen burgers foto’s of video’s toevoegen, een opname maken van hun getuigenverklaring en relevante zaken op een kaartje plotten. Dit dossier kan met een druk op de knop met de politie gedeeld worden.?
Van honderdduizenden misdaden wordt jaarlijks geen aangifte gedaan. Daar zijn diverse redenen voor, maar het gedoe van aangifte op het bureau of de drempel van een telefoontje naar de politie tellen hierbij mee, aldus de makers. En als van de aangegeven misdaden slechts 20-25% van de misdrijven wordt opgelost, is de motivatie om aangifte te doen niet bij iedereen even hoog. Als burgers iets kunnen bijdragen neemt dat percentage enorm toe. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de misdaden worden opgelost door middel van burgerparticipatie en dat de pakkans groter is als de aangifte snel binnenkomt (de zgn. ‘heterdaadsituatie’). Tijd voor een gratis app moeten de makers?gedacht hebben, waarbij burgers meer mogelijkheden wordt geboden om snel, eenvoudig en doeltreffend aangifte te doen.
Het mini-opsporingsdossier staat op een besloten plaats in de cloud en middels een cocreatieproces wordt het met de politie gedeeld. Of met een verzekeringsmaatschappij. Een getuigenverklaring kan zelfs tot en met de rechtzaal gebruikt worden, omdat het de verklaring van de getuige als audiobestand voor de rechter kan afspelen daar waar een agent aan het bureau nu een getuigeverklaring nog in de computer moet typen wat feitelijk al een vertaling is. De gebruiker kan ook tekst toevoegen of een filmpje maken en toevoegen van verklaringen van eventuele andere getuigen. Ook social media is onderdeel van de app, waarmee je ook anderen kunt informeren over hetgeen gebeurd is.
Burgers kunnen ook zien wanneer hun dossier is geopend of geupdate met informatie vanuit de politie. Ook zouden burgers zelf scenario’s kunnen toevoegen of extra informatie geven mochten zij later nog zaken bedenken. Tevens zit er een feedback mogelijkheid in, om de politie te laten weten wat je over de afhandeling van je zaak vindt. Elk misdaadtype kan worden aangegeven, maar voor noodgevallen dient het noodnummer 112 gebeld te worden dat ook met 1 druk op de knop vanuit de app gedaan kan worden.
Er zit een private partij achter deze dienst, die wat geld vraagt voor het opslaan van deze dossiers die elk zo’n 60MB kunnen bevatten. Daarnaast is de dienst afhankelijk van donaties van onder andere burgers, het Allen Lane Foundation en?Robert Peel Trust?fonds en bijdragen van politiekorpsen. Maar getuigendossiers of slachtofferdossiers die met de politie gedeeld worden zijn (vooralsnog alleen in de UK) gratis. De inkomsten die mogelijk voortvloeien uit politiezaken gaan naar een goed doel tegen misdaad in het gebied waar de incidenten plaatsvonden via het Robert Peel Trust?fonds. Met een credit systeem kopen mensen via PayPal of creditcard dossiers in waarbij deze beveiligd ‘in the cloud’ wordt opgeslagen.