Bij de aanpak van woninginbraak spelen niet alleen politieagenten, maar ook burgers een belangrijke rol. Frank Kelder, chef van de politie regio Amsterdam-West (West en Nieuw-West), blikt terug op de wintermaanden en de mooie resultaten van het Donkere Dagen Offensief.

Om het aantal woninginbraken terug te dringen, is afgelopen winter veel werk verzet. Politie, tram- en buschauffeurs, postbezorgers, hondenbezitters en buurtbewoners, allen hielden een oogje in het zeil tijdens de donkere dagen. Dat dit heeft geholpen, blijkt uit de cijfers: in Amsterdam-West zijn van november 2013 tot maart 2014 ruim 200 inbraken minder gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘Ook hebben we deze winter meer inbrekers aangehouden’, zegt Frank Kelder. ‘Dat is wat samenwerking met burgers teweegbrengt. Zij bellen de politie sneller bij verdachte situaties en daardoor hebben wij meer ‘heterdaadjes’.

DNA sporen?

De impact van een woninginbraak is groot. Slachtoffers zeggen vaak nog lange tijd last te houden van een onveilig gevoel in hun eigen huis. Kelder: ‘Bij iedere woninginbraak komt onze Forensische Opsporing ter plaatse om sporen veilig te stellen. Bijvoorbeeld DNA uit bloed of speeksel. Dergelijk bewijsmateriaal leidt in veel gevallen tot daders en wegen zwaar mee in de strafmaat van justitie. ‘Dat is belangrijk. Verdachten kunnen zich beter twee keer bedenken voordat ze besluiten in te breken.’

Speur mee en bel 112

Samen met het stadsdeel werd tijdens de wintermaanden een campagne gevoerd waarbij burgers werden betrokken bij het politiewerk. Zo gingen vrijwilligers en politieagenten van deur tot deur en deelden ‘preventietassen’ uit. Bewoners werden daarmee geattendeerd op het risico van woninginbraak tijdens de feestdagen, kregen preventieadviezen, een aanmeldkaart voor Burgernet en een lichttijdschakelaar. Met de slogan ‘112 daar vang je inbrekers mee’ werd veel aandacht gevraagd voor het belang van melden van verdachte situaties. Voor hondenbezitters was er een politieblauwe hondenhalsband met de penning: ‘Ik speur mee en bel 112’.

De mooie resultaten van de campagne – het Donkere Dagen Offensief – zetten zich voort. De cijfers blijven positief en de strijd tegen woninginbraak gaat dan ook onverminderd door. Frank Kelder: ‘De komende periode worden nieuwe idee?n ontwikkeld om burgers hier nog meer bij te betrekken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze samenwerking is voor ons politiewerk. Zie je iets verdachts? Bel direct 112. Niet twijfelen, gewoon doen! Alleen dan kunnen wij als politie snel reageren en een inbreker op heterdaad betrappen. Want al zijn de donkere dagen voorbij, als inbrekers de kans krijgen, slaan zij ook in de zomermaanden toe. Het inbrakenteam van de recherche blijft onverminderd onderzoek doen naar alle inbraken die worden gepleegd in Amsterdam-West.

Weet wat er speelt in de buurt en blijf alert. Zie je iets verdachts, aarzel dan niet en bel 112. Dit interview is ook te lezen in de digitale Nieuwsbrief van de politie aan bewoners van Amsterdam West en Nieuw-West.

Bronnen: Twitter, Dichtbij.nl

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *