Twee agenten zijn in Brooklyn in de VS in een hinderlaag door het hoofd geschoten terwijl ze zaten te wachten in een patrouillewagen.Geen van twee?n overleefde de aanval, zo meldt CNN. Ook de schutter zelf kwam om het leven, volgens de politie heeft hij zichzelf tijdens zijn vlucht om het leven gebracht in een metrostation.

Agenten Wenjian Liu en Rafael Ramos ‘werden simpelweg vermoord’, aldus Bill Bratton, de commissaris van de politie in New York tijdens een persconferentie vanavond. Burgemeester Bill de Blasio spreekt van een ‘executie’. De verdachte heet volgens de commissaris Ismaaiyl Brinsley en was 28 jaar oud. Hij kwam uit de stad Baltimore, waar hij eerder op de dag zijn vriendin neerschoot en verwondde.

De schietpartij vond plaats in de buurt Bedford-Stuyvesant in stadsdeel Brooklyn. De schutter kwam vanuit een huis gelopen en schoot de agenten zonder enige aanleiding neer. Ze werden nog zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht, maar overleden korte tijd later aan hun verwondingen. Diverse omstanders waren getuige van de aanslag.

De ene agent werkte twee jaar bij de New Yorkse politie, de andere was al zeven jaar in dienst. Brinsley zou uit wraak hebben gehandeld. De moord zou een vergelding zijn voor het politiegeweld tegen minderheden. Op sociale media zou de man al hebben gedreigd met geweld tegen de politie.

Politiegeweld
De schietpartij komt op een moment dat de Amerikaanse politie hevig onder druk staat vanwege het excessieve gebruik van geweld bij arrestaties van vooral zwarte burgers. Dat leidde onder meer tot de dood van Eric Garner, een zwarte man die tijdens zijn arrestatie stikte. Toen bekend werd dat de agent die Garner in een wurggreep had gehouden niet vervolgd zou wroden, braken door het hele land protesten uit. Diverse agenten zijn bij protesten in New York aangevallen en bedreigd.

De weduwe en de moeder van Eric Garner, ??n van de afro-Amerikaanse mannen die is gedood door de politie, hebben een emotionele oproep gedaan. Ze vragen geen geweld te gebruiken om hun man of zoon te wreken. De oproep komt er nadat een zwarte man dit weekend twee agenten heeft vermoord in New York. Hij zou dat mede hebben gedaan uit wraak voor Eric Garner. “Mijn echtgenoot was geen gewelddadig man”, vertelt weduwe Esaw Garner. “Ik wil dan ook niet dat eender welke vorm van geweld met zijn naam wordt verbonden. Het is triest wat de familie van de twee neergeschoten agenten meemaken.” De 43-jarige Eric Garner stierf nadat hij in juli in een wurggreep werd gehouden door een agent in New York. De wetsdokter noemde het moord, maar de agent moest zich niet verantwoorden voor een rechter. De dood van Eric Garner zou samen met die van de zwarte jongen Michael Brown uit Ferguson te maken hebben met de moord op twee agenten dit weekend. Ismaaiyl Brinsley, een zwarte man van 28 schoot twee agenten koelbloedig dood. Daarna pleegde hij zelfmoord in een metrostation. De man zou zich op sociale media erg vijandig hebben uitgelaten over de politie. Hij noemde daarbij ook de namen van Michael Brown en Eric Garner.

 

Bronnen: NYDailyNews, FoxNews, Reuters, Buzzfeed, NRC, HLN, MSN, AD, Elsevier, Newsmonkey, Nieuwsblad, Knack

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *