Afgelopen week verscheen een interessant?artikel over social media en vermissingen, met daarin de rol?van de politie en die van particuliere initiatieven als ZoekjeMee.nl. Het stuk waarschuwt voor ondoordacht gebruik van social media, belangrijk genoeg om er ook op dit blog aandacht aan te besteden:
Je moet er niet aan denken: je kind, zus of beste vriend raakt vermist. In alle paniek gooi je er een bericht op Facebook of Twitter uit. Met maar ??n doel: de vermiste zo snel mogelijk terug vinden. Maar de politie waarschuwt voor dit soort oproepen op social media.
Er wordt vaak te veel persoonlijke informatie online gezet. Een foto van de vermiste met bijvoorbeeld informatie over medicijnengebruik of berichten dat iemand mogelijk in handen van loverboys is gevallen, worden binnen no-time honderden keren gedeeld.
Indianenverhalen
Zelfs als de vermiste terecht is blijven er indianenverhalen rondgaan. En dat is volgens Irma Schijf, co?rdinator vermissingen bij de politie, onnodig: “Alleen feiten en signalementen moeten op het internet worden gezet. Zo kan worden voorkomen dat priv?zaken op het internet belanden en er niet meer van afgaan. Je wil niet dat er zaken opduiken als iemand jaren later solliciteert.”
Toch zet ook de politie geregeld social media in bij vermissingen. Vorig jaar 565 keer om precies te zijn, maar dat lijkt relatief weinig bij een totaal van bijna twintigduizend vermiste personen. “Meestal is de vermiste er zich niet eens bewust van dat hij vermist is en zit hij een paar straten verderop bij vrienden. We gebruiken pas social media als het ons niet is gelukt om de vermiste op andere manieren te vinden”, zegt Schijf.
Het kan dus even duren voordat de politie daadwerkelijk actie onderneemt. En dat is een lastige situatie voor de achterblijvers, die de zaak het liefst zo snel mogelijk opgelost zien. Deze vader uit Breda nam dan ook het heft in eigen handen. Zijn zoon liep vorig jaar na een ruzie weg van huis en was een aantal dagen vermist.
Zoekjemee.nl
Om de gevolgen op de lange termijn te verkleinen, is het belangrijk de vermissingsberichten zo snel mogelijk van Facebook en Twitter te halen. “Op deze manier verdwijnen ook de gedeelde berichten en de retweets automatisch”, zegt Hans Huizenga van Zoekjemee.nl. Een stichting ontstaan vanuit een burgerinitiatief om op een veilige manier mee te helpen bij het opsporen van vermisten.
Hans heeft meer tips om een vermissing op een goede manier af te sluiten. Zo is het een slecht idee om de vermiste te taggen op social media: “Vaak wil iemand kort even rust, in plaats van gestoord worden door duizenden onbekenden.” Ook moet het bericht dat degene weer terecht is na een paar dagen offline, zodat er zo min mogelijk over de vermissingszaak op het internet blijft hangen.
Als iemand echt door nare dingen achtervolgd blijft, kan een aanvraag bij Google worden ingediend om zoekresultaten weg te laten halen.
Bron: NOS, ZoekjeMee.nl