Bewoners van Tilburg die deel uitmaken van een buurtwhatsapp-groep, zijn door de gemeente Tilburg en politie gevraagd om ook de app WaakSamen (Android, iOS) te downloaden. Met deze app is het eenvoudiger om een melding te maken van een verdachte situatie of overlast. Volgens de gemeente en politie heeft de buurtwhatsapp?ervoor gezorgd dat de het aantal woninginbraken en straatroven flink zijn gedaald, maar volgens bewoners is het opstellen van een melding nog te omslachtig. De app WaakSamen, die maandag is gelanceerd, maakt een melding vollediger en makkelijker.

Nederland kent veel oplettende burgers die hun krachten bundelen in zogenaamde WhatsApp-groepen. De hieruit verkregen kennis wordt door de politie met dankbaarheid verwelkomd. In gebieden die hiervan al langer gebruik maken daalde bijvoorbeeld het aantal woninginbraken met meer dan 40% (Tilburg University 2015).

Op het moment heeft niemand zicht op deze WhatsApp-groepen, behalve de groepsbeheerder of de wijkagent die (mogelijk) in de groep zit. Het doen van een geschikte melding vereist best nog wat kennis, dit om de juiste informatie bij de hulpdiensten te krijgen.

WaakSamen helpt deze alerte burgers om snel en overzichtelijk een melding te maken. Middels het door VCS ontwikkelde Tik-In systeem kan de visuele informatie binnen enkele tikken op het beeldscherm van een mobiele telefoon worden omgezet in klare taal.

Snel, duidelijk en eenvoudig een bruikbaar signalement aanmaken; dat is WaakSamen.

WaakSamen:

? helpt burgers een bruikbare melding te doen over een verscheidenheid van zaken;
? draagt bij aan een duidelijk signalement;
? is snel, duidelijk, simpel;
? geeft geen meningen, alleen meldingen;
? werkt volledig volgens de SAAR-methode;
? alle info blijft voor de professionals beschikbaar;
? zorgt ervoor dat data kan worden omgezet in stuurinformatie;
? vindt ondertussen aansluiting bij landelijke politie.

Daarnaast verzamelt WaakSamen de gegevens, die vervolgens middels een handzaam dashboard beschikbaar kunnen zijn voor professionals binnen de Gemeentelijke,- en Politieorganisatie. Hierdoor kan deze worden omgezet in stuurinformatie, die vervolgens kan bijdragen aan een veiligere omgeving.

waaksamen waaksamen2

Bronnen: VCSObservation, Brabants Dagblad, WaakSamen

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *