zapzap

Whatsapp heeft bijna 100 miljoen gebruikers in Brazili? en is met stip de populairste app in het land. De rechter besloot woensdag de berichtendienst gedurende 48 uur te blokkeren, omdat het Amerikaanse bedrijf weigert mee te werken aan een crimineel onderzoek. De details over de zaak zijn niet bekendgemaakt. De blokkade kwam als een complete verrassing voor gebruikers en providers, en was donderdag zowel op straat als op sociale media het gesprek van de dag.

Met de hashtag #Nessas48HorasEuVou (#InDeze48UurGaIk), donderdag wereldwijd trending topic, vertelden de Brazilianen hoe ze de tijd zonder hun geliefde applicatie doorkwamen. ‘Ik ga aan tafel zitten en praten met die mensen hier’, zei een van de twitteraars. ‘Ik geloof dat het mijn familie is.’ De Whatsapp-fans toonden zich vooral verbolgen over het feit dat het zo vlak voor het weekend is. ‘Hoe weet ik nu wat mijn vrienden vrijdagavond gaan doen?’

Zapzap

De Brazilianen maken zeer intensief gebruik van zapzap, zoals ze de berichtendienst noemen. Niet alleen om met vrienden en familie te communiceren, ook voor de organisatie van dagelijkse activiteiten is de dienst populairder dan e-mail. De baas laat zijn personeel via een Whatsapp-groep weten hoe laat er vergaderd wordt, en de yogaleraar gebruikt de Whatsapp-groep van de yogaschool om de leerlingen te vertellen dat de les niet doorgaat.

Mark Zuckerberg, eigenaar van Facebook en Whatsapp, was gepikeerd. ‘Dit is een trieste dag voor Brazili?’, zei hij op zijn Facebook-pagina. ‘Ik ben verbijsterd dat onze pogingen om de gegevens van gebruikers te beschermen, uitmondt in deze extreme beslissing van een rechter om iedereen die Whatsapp gebruikt in Brazili? te straffen.’ Hij raadde de Brazilianen aan om Facebook Messenger te gebruiken.

Tweede rechter

Maar rond het middaguur ging er een zucht van verlichting door het land. Een tweede rechter besloot datWhatsapp met onmiddellijke ingang weer geactiveerd moest worden. Deze rechter noemde het ‘onredelijk dat miljoenen gebruikers de dupe zijn van het feit dat het bedrijf nog geen informatie heeft verschaft aan justitie’.

Het duurde vervolgens nog uren voordat de dienst weer naar behoren functioneerde.

Telegram, een concurrerende berichtendienst, spinde garen bij de blokkade. Nog voordat Whatsapp uit de lucht ging, meldde het bedrijf dat anderhalf miljoen nieuwe Braziliaanse gebruikers zich hadden geregistreerd. De interesse was zo groot, dat Telegram de toestroom niet aankon. Nieuwe gebruikers moesten urenlang wachten op hun sms-verificatiecode.

Er is nu ook een ZapZap messaging dienst die hier handig op inspeelt en de API van Telegram gebruikt:

De Whatsapp-blokkade vergroot de zorgen over de internetvrijheid in Brazili?. Hoewel vorig jaar een wet is aangenomen die privacy op internet garandeert, proberen conservatieve parlementari?rs die wet aan te passen. Ze willen Brazilianen verplichten hun fiscaal nummer, adres en telefoonnummer af te geven bij gebruik van applicaties en browsers. Bedrijven als Facebook en Google moeten die informatie vervolgens drie jaar bewaren en afstaan aan de politie, indien daarom wordt gevraagd. Het Congres buigt zich momenteel over het voorstel.

De Brazilianen maken zeer intensief gebruik van de berichtendienst Whatsapp. Niet alleen om met vrienden en familie te communiceren, ook voor de organisatie van dagelijkse activiteiten is de dienst populairder dan e-mail.

Bronnen: Nederlands Dagblad (18 dec 2015), Nu.nl,

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *