BurgerAlert

BurgerAlert is een initiatief waarbij je samen met jouw buurt in een groepschat zit en verdachte situaties kunt doorgeven aan elkaar. In andere plaatsen heeft dit soort groepschats zich al ruimschoots bewezen. BurgerAlert maakt gebruik van de gratis populaire berichtenapp Telegram.

Werkwijze

Zodra je je hebt aangemeld via deze website, wordt je zo snel mogelijk toegevoegd aan de groepschat van jouw wijk. Elke plaats is onderverdeeld in verschillende wijken. Elke ‘wijk’ heeft een groepschat met maximaal 200 deelnemers.Per wijk zijn er twee of drie ‘wijkwaarnemers’ die ook in de chats zitten van andere wijken. Hierdoor is het mogelijk dat andere wijken in jouw plaats ook op de hoogte zijn van eventuele verdachte situaties.?Een wijkwaarnemer is iemand?die de buurtchat in de gaten houdt en eventuele incidenten meldt bij de beheerders van BurgerAlert. Daarnaast zorgt de wijkwaarnemer dat 06-nummers van nieuwe deelnemers worden toegevoegd aan de buurtchat(s).

Spelregels

BurgerAlert is een serieus initiatief en daarom zijn er ook serieuze spelregels opgesteld. BurgerAlert wil voorkomen dat de groepschats gezellige theekransjes worden. De aandacht bij eventuele verdachte situaties mag niet ontsnappen door grappige plaatjes of schunnige moppen.

Allereerst enkele spelregels van algemene aard:

  • Je moet minimaal 18 jaar zijn om deel te mogen nemen aan BurgerAlert.
  • Je moet woonachtig zijn in een van de plaatsen waar BurgerAlert actief is.
  • BurgerAlert groepschats zijn een serieuze zaak. Het is niet de bedoeling dat de groepschat een gezellig theekransje wordt. Grappige plaatjes, schunnige moppen en buurtbarbecues worden niet besproken in de groepschat.

Het is van belang dat er geen heksenjacht ontstaat nadat er een bericht is geplaatst over een verdachte situatie. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de volgende gedragsregels houdt:

  • Bij een verdachte situatie moet eerst de politie worden gebeld via 112!
  • Nadat er 112 is gebeld, mag er pas een bericht geplaatst worden in de groepschat.
  • Ter ondersteuning van een signalement van de verdachte personen, mag in de groepschat een foto worden geplaatst. Deze foto’s mogen niet openbaar worden gepubliceerd op social media, in verband met privacywetgeving.
  • Helpen met zoeken naar verdachten mag, maar het is niet de bedoeling dat er tientallen mensen willekeurige voorbijgangers gaan aanspreken. Gebruik gezond verstand. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groepschat door alle deelnemers als crimineel worden aangezien.
  • Geweld tegen of vrijheidsbeneming van personen is absoluut niet toegestaan, tenzij er sprake is van zelfverdediging of als de personen op heterdaad zijn betrapt bij bijvoorbeeld een inbraak.
  • Luister altijd naar de aanwijzingen van de politie.

Gratis meedoen

BurgerAlert vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan BurgerAlert. Daarom is meedoen gratis. Je kunt meedoen met je mobiel, tablet en computer!

Telegram in plaats van WhatsApp

WhatsApp is dermate ingeburgerd in onze maatschappij, dat iedereen de app wel op zijn of haar telefoon heeft staan. Voor dit project is gekozen voor de gratis app Telegram. De app Telegram werkt hetzelfde als WhatsApp, maar heeft enkele extra functionaliteiten die bij BurgerAlert goed van pas komen.

burgeralert logo

Bronnen: BurgerAlert.nl

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *