crowdsolve

“Kunnen de miljoenen mensen die een passie hebben voor puzzels, misdaadseries, amateurspeurneuzen en online detectives echt iets voor elkaar krijgen? Wat als we ze de visualisatie tools gaven om ruwe data uit dossiers te bekijken van zaken terwijl ze aanwijzingen zoeken – en dat allemaal gratis?”

Dat is de vraag die het nieuwe platform CrowdSolve zichzelf stelt. Oprichter Colin Heilbut werft nu sponsoren via IndieGoGo, de evenknie van kickstarter. Geïnspireerd door de populaire podcast serie Serial, waarover we eerder blogden, die een misdaadverhaal verteld dat ook nog eens echt gebeurd is en vele honderden tot duizenden speurders digitaal en in de fysieke wereld op de been bracht. De podcast is daarmee een van de meest besproken podcasts en kent elke week miljoenen luisteraars in met name de VS.

crowdsolve2

Het legertje online detectives dat door Serial actief werd gebruikte tot nu toe alleen enkele Google apps of anonieme Reddit accounts, terwijl ze wekelijks uren en uren spendeerden in discussies met anderen over mogelijke scenario’s van de moord op Hae Min Lee en bespraken het speurwerk en nieuwe ‘aanwijzingen’ die verzameld werden. Dat wil CrowdSolve nu anders doen, door betere tools te gaan bieden en een slim crowdsourcing proces vorm te geven om misdaden op te gaan lossen. Crowdsolve begint met de zaak uit Serial.

crowdsolve3

Het platform wil mensen bijeenbrengen en voorzien van tools, vooral diegenen die geen genoeg krijgen van programma’s zoals Serial of Dateline. Met Crowdsolve kun je tijdlijnen maken, alternatieve scenario’s creëren en kun je aanwijzingen toevoegen en bespreken. Je kunt alleen werken, of samen met anderen uit je community of gewoon zomaar een groep. Net als Reddit, zullen er moderatoren zijn en biedt het mogelijkheden om theorieën en informatie te upvoten of downvoten. Het risico op tunnelvisie is daarmee niet weggenomen, maar het is niet een eenmalige serie podcasts zoals Serial. Het blijft een community die door kan gaan tot de zaak is opgelost of voor echte waarheidsvinding.

De features van Crowdsolve zijn: 

Echte zaken

Echte zaken en documenten uit de rechtzaal worden verkregen (in de VS publieke documenten), soms tegen betaling. CrowdSolve verzamelt alles wat ze kan krijgen, van documenten tot audio opnames van politieverhoren, maar zorgt dat de gebruikers er eenvoudig doorheen kunnen navigeren.

Het biedt ook tools om de diverse informatie (wat soms heel veel kan zijn) handig te visualiseren en ordenen in bijvoorbeeld tijdslijnen of bij profielschetsen van verdachten. Het scenariodenken wordt ook gefaciliteerd, met logische en aantrekkelijke visuele middelen.

Scenarios delen en crowdsourcen

Je kunt je eigen scenario goed uitwerken en vervolgens delen met anderen om hun mening erover te horen, maar anderen kunnen jouw theorie ook gebruiken als onderdeel van een groter scenario.

De eerste zaak die crowdsolve aanbiedt is de moord op Hae Min Lee; het verhaal dat Sarah Koenig vertelt is al behoorlijk objectief via de podcast Serial uitgezonden, onderbouwd met echte feiten. Adnan Syed, nu 32 jaar oud, heeft hiervoor sinds zijn 17e in de gevangenis gezeten zonder dat er forensisch bewijs was, bijvoorbeeld in de vorm van DNA, met een dun ongefundeerd motief. Moet hij de rest van zijn leven nog doorbrengen in de gevangenis, of kan men een gerechtelijke dwaling bewijzen? Met behulp van CrowdSolve, kan de hele wereld meedoen en dieper graven in echte gerechtelijke documenten en getuigenverklaringen.

crowdsolve infographic

Bronnen: EnGadget, IndieGoGo, BetaBeat, TechCrunch, Crowdsolve.it

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *