Een taxi chauffeur toont de app “OTT – Onde Tem Tiroteio” (Waar schietpartijen plaatsvinden) in Rio de Janeiro, Brazili?, 4 juli 2017.

Geweld met vuurwapens neemt in Rio de Janeiro de laatste tijd enorm toe. Dagelijks zijn schietgevechten te horen in de kuststad van Brazili?, terwijl drugsbendes met elkaar strijden en politieagenten de sloppenwijken (Favela’s) patrouilleren.

Recentelijk zijn er een aantal apps gelanceerd die in real-time deze vuurgevechten bijhouden op basis van ooggetuigen, media- en politieaccounts die er melding van maken.

De “Fogo Cruzado” app of Cross Fire (Android, iOS), is gemaakt door Amnesty International en een lokale onderzoeker en heeft tot doel de burgers van Rio te laten weten waar vuurgevechten ??plaatsvinden, in de hoop om burgers buiten gevaar te houden.

? ??

Een tweede applicatie heet Onde Tem Tiroteio – “Waar zijn de vuurgevechten” (Android, iOS) – is vergelijkbaar, maar is meer een crimemap.

“Ons werk hier is niet om iemand zwart te maken, we hebben geen focus op de politie of op de drugsbanden,” zei Henrique Coelho Caama?o, een vrijwilliger die de Onde Tem Tiroteio app beheert. “Onze focus is echt om mensen te beschermen en uit de weg van verdwaalde kogels te houden.”

Terwijl Rio langzaam gewend is aan een willekeurig vuurgevecht in de straten van de bijna 1000 favelas, is de stad opgeschrikt door een aantal incidenten van verdwaalde kogels waarbij onschuldige omstanders geraakt zijn – waaronder een baby die vorige week in de schoot van zijn moeder is getroffen.

Claudineia dos Santos, die negen maanden zwanger was, werd door een verdwaalde kogel getroffen die ook de ruggengraat van haar ongeboren jongen, Arthur, raakte. De politie en drugsbendes waren in een vuurgevecht in een noordelijke sloppenwijk van Rio waar de vrouw woont. Op dezelfde dag werd een 76-jarige vrouw en haar 42-jarige dochter vermoord door verdwaalde kogels in het noorden van Rio’s Mangueira buurt, omdat de politie en drugsbendes in gevecht waren.

Het aantal moorden steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar met 11 procent naar 2.329, alleen al in de staat Rio de Janeiro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens gegevens die beschikbaar gesteld zijn door het veiligheidssecretariaat van de staat.

Marcos Vinicius (L), 36, en Dennis Coli, 36, met hun mobiele telefoons en computer met hun website genaamd “OTT – Onde Tem Tiroteio” in Rio de Janeiro, Brazili?, 4 juli 2017 .

Het aantal mensen dat de politie in shootouts heeft gedood tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar, is met bijna 50 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met nu in totaal 480 doden. Maar de staatsautoriteiten van Rio houden niet bij hoeveel mensen door verdwaalde kogels zijn geraakt, aangezien er geen dergelijke registratie bestaat in het rechtsstelsel van Brazili?.

Bronnen: Reuters, OTT

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *