KLPD-tweet over nepgoudverkoop A15

Snelwegpolitie KLPD heeft een?tweet?verzonden met een waarschuwing voor illegale verkopers van nepgoud. Die zijn woensdagochtend actief langs de A15 rond Dodewaard, Ochten en Echteld. Het is voor het eerst dat het KLPD twitter inzet voor nepgoudverkopers langs de Nederlandse snelwegen.

Het KLPD kreeg rond elf uur een melding van een weggebruiker die was aangesproken. Dat gebeurde door buitenlandse personen, die rondrijden in een zwarte BMW met in het kenteken de letters QXP.

Het KLPD roept mensen die last hebben gehad van de verkooppraktijken op om de politie te informeren; ook als de illegale verkopers inmiddels verder getrokken zijn.?Langs de Nederlandse snelwegen verkopen voornamelijk Oost-Europeanen soms nepgouden sieraden. In 2009 kreeg het KLPD meer dan vijfhonderd meldingen binnen over nepgoudverkopers.

Er zijn een paar simpele trucjes om nepgoud te herkennen. Natuurlijk zijn er veel meer professionelere technieken om nepgoud van echt goud te scheiden, maar niet iedere consument beschikt over een 20.000 euro kostend r?ntgenanalyse-apparaat.

  • Wie goud koopt, doet er goed aan een magneet mee te nemen. Als het gouden object wordt aangetrokken door de magneet, dan is het nepgoud. Echt goud wordt niet of nauwelijks aangetrokken door een magneet.
  • Ook handig om mee te nemen: een schoonmaakdoekje voor juwelen. Vraag of u het gouden object even mag schoonmaken. Als u stevig schuurt en de gouden laklaag verdwijnt, dan is het object niet van echt goud.
  • Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor sieraden. Wanneer u een sieraad van nepgoud een dag laat weken in een vloeibaar badje, dan oxideert het sieraad en wordt het dof. Dit zal bij echt goud niet gebeuren.
  • Wanneer u zeker van uw zaak wilt zijn, kunt u altijd nog een setje kopen met een teststeen en enkele vloeistoffen. Op eBay worden deze zogenaamde ?Gold Testing Kit Sets? massaal aangeboden voor ongeveer 20 dollar per stuk.

Bron: Gelderlander, Scientias

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *