handsupall

Het logo en de naam van deze app is afkomstig van de Hands Up Don’t Shoot meme uit de Ferguson case die we eerder uitgebreid beschreven.

Na de gebeurtenissen in Ferguson maar ook andere delen van de VS is er alweer een nieuwe app gelanceerd om de politie (letterlijk) in de gaten te houden.

De 29-jarige maker van de app vertelt dat hij op het idee kwam toen hij bij het stoplicht staand werd gehouden. Hij voelde geen rassen discriminatie, maar zat wel in de piepzak of hij nog thuis zou komen die avond. Hij zegt de app niet maken uit wantrouwen jegens de politie, maar om mensen meer gevoel van controle over hun eigen leven te geven: “Better safe than sorry”.

De politie vind het allemaal prima:?”Natuurlijk vinden we het prima als je ons opneemt,” zei?Lt. Tracey Ibarra van de Pasadena PD.?Ibarra geeft het publeik ook gelijk.?”Het dient twee doelen. Mensen kunnen beide kanten van het verhaal zien.” Want de?Pasadena politie test momenteel met bodycams. Het maakt Ibarra dan ook niet uit wie er opneemt, als de interactie tussen politie en burgers er maar door verbetert. Ook in Nederland mag je de politie trouwens gewoon filmen.

Een moeder gaf ook aan het fijn te vinden als haar zoon zijn confrontaties met de politie filmt: ” Nu weten tenminste wat er gebeurd. Anders zijn we totaal niet op de ?hoogte en moeten we de verhalen van onze zoon of de politie maar geloven” .

Met de app kun je (automatisch) beelden naar Dropbox of YouTube uploaden. Je kunt instellen dat je vrienden een notificatie krijgen van die beelden.

??Handsup1 handsup2 ?handsup5handsup3handsup4handsup6

De app geeft ook nog wat tips over de interactie met de politie:

  • Zorg ervoor dat je rijbewijs. verzekering en tenaamstelling in orde is.
  • Wees beleeft en maak geen plotse bewegingen
  • Doe altijd wat de agent je vraagt
  • (in VS): Vertel de agent als je wapens bij je hebt.
  • Vertel de agent dat alles opgenomen wordt.
  • Vraag de agent om zijn naam, badge nummer en reden voor de staande houding.?Als de agent dan zegt: “je voldoet aan de beschrijving van een gezochte verdachte” vraag dan: ” wat is die beschrijving?”

Bekijk onderstaand?filmpje:

filmclip

Bronnen: NBC , Hands Up

 

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *