Rapmund, R., Geurts, A. (2011). Het ‘Internet der dingen’. Wanneer de fysieke en de virtuele wereld samenkomen. SURFnet, Utrecht.

Het Internet der Dingen is een grote belofte. In de toekomst zijn alledaagse objecten (tas, schoenen, koelkast) verbonden met het internet. Dit maakt het mogelijk dat de objecten elkaar herkennen en data uitwisselen. Technologie?n en ontwikkelingen die daarbij een grote rol spelen zijn onder andere?RFID, sensoren en IPv6 (internet protocol versie 6).

Fysieke en virtuele wereld die samenkomen
In ieders portemonnee zit minimaal ??n pas met een RFID-chip. Deze Radio Frequency Identification Technology (RFID) maakt veel toepassingen mogelijk: een chip in je schoenen registreert hoeveel stappen je op een dag hebt gezet en geeft dit door aan een website die de hoeveelheid lichaamsbeweging van jou bijhoudt. Deze website staat in contact met je iPhone, die je via een bericht laat weten dat je vandaag nog wat extra beweging nodig hebt?

Resultaten
De ontwikkelingen rondom Het Internet der Dingen gaan erg snel, sneller dan verwacht. Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma voerde in 2011 een technologieverkenning uit naar deze nieuwe ontwikkelingen en keek daarbij met name naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde voor het onderwijs. Er werd een?expertsessie?georganiseerd met de aanwezigheid van onder andere Guido Crolla (HAN), Christian van ’t Hof (Rathenau Instituut), Henk Koopmans (Sensor Universe) en Rob van Kranenburg (Universiteit van Liepaja, Letland). Dit project resulteerde in het essay?‘Het Internet der Dingen: wanneer de fysieke en de virtuele wereld samenkomen.’


 

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *