Klaas Dijkhoff

In Breda Vandaag pleitte de politicus Klaas Dijkhoff (VVD) voor een online meldoptie bij Meld Misdaad Anoniem. Dat kan nu alleen nog maar anoniem via te telefoon. De beruchte Kopschoppers van Eindhoven hebben daar volgens hem verandering in gebracht. Mensen bellen volgens hem niet meer, maar het wemelde wel van de berichten over deze mishandeling op de social media, waaronder geenstijl.nl, dat er hard inging. Probleem is alleen: als je een misdaad meldt dan laat je wel je IP-adres achter. Hoe anoniem is dat? Technisch moet het kunnen om dat te verhelpen. Het kan namelijk al in Engeland, Canada en Australi?. Meld Misdaad Anoniem heeft succes: in 2012 zijn er 1031 misdrijven opgelost met behulp van tips via Meld Misdaad Anoniem. 23% meer dan in 2011. Maar wordt de drempel echt lager als je online een melding kunt doen? Wie weet. Volgens sommigen is het bittere noodzaak. Jongeren bellen niet maar sturen liever een whatsappje of een tweet.

Ruim 1000 zaken opgelost door anonieme tips

Meld misdaad anoniem is redelijk succesvol te noemen: vorig jaar zijn er 1031 misdrijven opgelost met behulp van tips die bij Meld Misdaad Anoniem zijn binnengekomen. Volgens M. is dat een stijging van 23 procent vergeleken met 2011. Er is vooral vaker gebeld over geweld, overvallen en straatroven. M. zegt dat anonieme tips hebben bijgedragen aan de aanhouding van 1619 verdachten.

Van de 15.000 binnengekomen tips was vorig jaar, net als in 2011, 89 procent bruikbaar voor de politie en andere instanties als verzekeraars en energiebedrijven. Ook het cijfer voor tips die waardevol of zelfs doorslaggevend waren, is voor 2012 hetzelfde als voor 2011: 65 procent.

Stijging gebruik bij jongeren, maar maakt online de drempel nog lager?

M. heeft zich het afgelopen jaar speciaal gericht op jongeren: er zijn workshops gehouden op scholen, omdat jongeren vaak ongewild veel weten van criminaliteit. ”De drempel om iets te melden over een bekende is echter heel hoog. Wij helpen ze bij dit dilemma en dat lijkt nu effect te hebben”, zegt M.-directeur Guus Wesselink. Toch zou het succes onder jongeren wellicht hoger kunnen worden, door meer aan te sluiten bij hun digitale lifestyle.

Meer tips

In 2012 zijn tientallen jonge verdachten opgepakt die betrokken waren bij overvallen, openlijk geweld en mishandeling. Het aantal meldingen over softdrugs kent de grootste stijging. Daarover kwamen maar liefst 85 procent meer meldingen binnen dan in 2011.??Over overvallen zijn 22 procent meer anonieme tips binnengekomen, voor moord en doodslag was de groei 38 procent, voor mensenhandel en -smokkel 46 procent en voor openlijk geweld 51 procent. De in totaal 272 tips over openlijk geweld gingen onder meer over Project X in Haren.

Bronnen: ?BredaVandaag?en?Nu.nl

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *