Voor elke video van politie geweld die wordt gedeeld op social media, zijn er ook duizenden mensen die negatieve interacties met de politie hebben gehad en er nooit verslag doen. Dat is het gat waar de nieuwe chatbot?Raheem?op onder andere Facebook messenger in duikt en de interacties die er zijn tussen burgers en politie meer zichtbaar wil maken. In minder dan vijf minuten kan iemand anoniem zijn of haar ervaring rapporteren via de chatbot en deze als goed of slecht aanmerken, waarna het wordt toevoegd aan een openbaar dashboard die de politieprestaties toont.

Oprichter Brandon Anderson verloor tien jaar geleden zijn partner bij politiegeweld tijdens een routine actie in het verkeer waarin hij staande werd gehouden. Toen Eric Garner in 2014 werd vermoord door een politieagent die hem tijdens zijn arrestatie in een nekklem zette, werd Anderson weer meer actief om aandacht te vragen voor deze problemen.

“Ik was al tien jaar een buurtvertegenwoordiger en nadat ik op video zag hoe Eric Garner gewurgd werd – en de enige die in de gevangenis ging de persoon was die het opnam – kwam er weer nieuwe zingeving in dit type werk naar voren” zegt hij. Hij nam tijd vrij van de universiteit van Georgetown om in Ferguson vrijwilligerswerk te helpen organiseren, waar hij zich begon stuk te bijten op het probleem van stadsambtenaren die beter naar een community moeten leren luisteren.

“We zullen hen (steden) ook de instrumenten moeten geven die ze nodig hebben om die transitie te kunnen maken, maar we moeten ervoor zorgen dat dit een missie van iedereen is.”
‘We weten eigenlijk niet echt hoe mensen de politie ervaren,’ zegt Anderson. De leden van zijn wijkvertegenwoordiging? vertelden hem dat ze geen negatieve interactie met de politie zouden rapporteren als het niet zo ‘slecht’ was. Een vrouw vertelde hem dat ze door een agent werd gefouilleerd die haar lichaam onjuist had betast, zonder reden, maar omdat ze werd niet verkracht, voelde ze niet de noodzaak om er een klacht over in te dienen.

In veel wijken moet een klacht over de politie tijdens kantooruren fysiek aan het politiebureau gedaan worden, wat ogenschijnlijk vooral als een andere afschrikmiddel dient. Andere vormen om online klachten in te dienen zijn vaak moeilijk te vinden of te gebruiken. Het ministerie van justitie rapporteerde dat van de 6,5 miljoen Amerikanen die negatieve interacties met de politie hadden in 2011, de overgrote meerderheid (93%) niet meldde wat er was gebeurd.

Zelfs als iemand een klacht doet, is het politieproces om het te analyseren langzaam en ondoorzichtig. “Vaak duurt het 12, 18, 20 maanden om er iets over terug te horen,” zegt Anderson. ‘Burgers horen al die tijd helemaal niets over hoe die persoon de politie heeft ervaren. Ze weten niets over hoe die ervaringen de houding van burgers ook doen veranderen. ‘

De nieuwe chatbot wil vooral transparant zijn. Na het beantwoorden van een korte reeks vragen – via Facebook Messenger – is er ook nog een Raheem app (Arabisch voor medeleven) die hen helpt om te beslissen of ze alsnog een formele klacht willen indienen. Het transparante dashboard, dat nog in ontwikkeling is, moet binnen een paar maanden openbaar zijn. Burgers kunnen direct elk incident zien dat zich in hun buurt afspeelde. En als een gemeente het polariserend vind, kan Raheem ook aangepaste gegevens leveren. De makers zijn momenteel in gesprek met verschillende steden.

“We willen ervoor zorgen dat gemeenten zelf dit werk kunnen doen”, zegt hij. “Het is aan hen om de verandering te maken. We zullen hen de tools geven die ze nodig hebben om die transitie te maken, maar ze moeten ervoor zorgdragen dat dit een missie van hen zelf wordt. ‘

 

Het team, dat 50.000 dollar heeft opgehaald uit een Obama initiatief onder de naam My Brother’s Keeper, verhoogt dit momenteel nog met 250.000 dollar om de chatbot af te ronden en het dashboard te kunnen publiceren, dat overal beschikbaar komt voor mensen die willen rapporteren.

 

Bronnen: Raheem

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *